Årets Bil i Europa är Volvo XC40!

Som väntat blev det en överlägsen seger för vår svenska stolthet Volvo XC40 med Seat Ibiza på andra plats och bronspengen gick till BMW 5-serie. Efter att ha blivit utröstad två år i rad så kunde inte ens de sydeuropeiska jurymedlemmarna låta bli att rösta på XC40.

Till och med de spanska, italienska och franska journalisterna hade Volvo som etta medan våra svenska journalister faktiskt hade Audi A8 som favorit. Vad detta kommer att betyda för Volvo, förutom äran och möjligheten att strajpa sina bilar och använda Årets Bil logotypen i sin marknadsföring, är att man öppnar upp för ännu mer försäljning på den europeiska marknaden.

I Sverige har utnämningen säkert inte så stor betydelse eftersom vi svenskar redan är trogna märket, men klart är att detta är en fjäder i hatten för Volvo och det kommer säkert att basuneras ut ordentligt i allehanda media de närmaste månaderna. Det är ju också första gången Volvo vinner Årets Bil! Bara en sån sak!

Spanjorerna röstade på XC40

Och det gjorde även fransmännen

Men svenskarna röstade på Audi

Anledningen varför det blev just Volvo som tog hem priset är att den representerar den kanske största säkerheten inom det snabbaste växande segmentet och att den kommer att kunna utvecklas med laddhybrid 2019 och full-el 2020. Det handlar även i detta fallet om en SUV som får priset, liksom Peugeot 3008 vann titeln ifjol.

En av förhandsfavoriterna, Alfa Romeo Stelvio, hamnade på sjunde och sista plats av de bilar som tog sig till finalen. Många trodde att den skulle vara med och slåss om priset eftersom Giulia förlorade knappt förra året. Men den hade egentligen ingen chans när även de italienska journalisterna röstade på Volvo XC40.

Det var en påtagligt nöjd Håkan Samuelsson som mottog en av bilvärldens mest prestigefyllda priser och påtalade att det var på tiden att Volvo vann. Jag kan inget annat än hålla med honom. GRATTIS VOLVO!!!!

 

Resultatlistan såg ut så här: 

  1. Volvo XC40 325 poäng
  2. Seat Ibiza 242 poäng
  3. BMW 5-serie 226 poäng
  4. Kia Stinger 204 poäng
  5. Citroën C3 Aircross 171 poäng
  6. Audi A8 169 poäng
  7. Alfa Romeo Stelvio 163 poäng

 

FOTO: Håkan Nilsson

author image

Håkan Nilsson

Kontakta mig
logo nyteknik