Volvo och Vattenfall samarbetar för bättre laddlösningar

Från och med 2019 kommer alla bilar från Volvo att helt eller delvis drivas på el. För att förbättra infrastrukturen för laddning i Sverige startar därför Volvo ett samarbete med Vattefenfall.

Sedan tidigare har Volvo meddelat att alla nya modeller som lanseras från och med nästa år ska ha någon form av elektrifiering. Dessutom har biltillverkaren som mål att hälften av all försäljning år 2025 ska komma från elektrifierade modeller.

För att underlätta för alla de kunder som har eldrivna Volvo-modeller startas nu ett samarbete med eldistributören Vattenfall.

– Vår strategi framåt är en offensiv satsning på elektrifierade bilar. Då behövs det en fungerande infrastruktur för laddning både i samhället och där våra kunder bor. Med vårt gemensamma erbjudande kan vi ge dem detta, säger Kristian Elvefors, vd på Volvo Car Sverige.

Detta är inte första gången som Volvo och Vattenfall ingår samarbete. År 2007 samarbetade bolagen då Volvos plug-in-hybrid V60 D6 lanserades.

– För oss är detta en naturlig fortsättning på de tidigare samarbeten vi haft med Volvo. Med elbilen flyttar macken hem vilket ställer nya krav på både biltillverkare och operatörer att erbjuda en smart och säker laddlösning, säger Susanna Hurtig, Nordenchef Vattenfall E-Mobility.

Som en följd av samarbetet lanseras också laddlösningen ”InCharge Smart Hemma” till alla Volvos laddhybridkunder. Behöver man ladda bilen via det publika laddnätet består infrastrukturen av 570 laddstationer i Sverige och cirka 4 000 i nordvästra Europa.

– Vi kommer definitivt att se en ökning de närmaste åren av kunder som väljer en elektrifierad Volvo. Därför känns det helt rätt att kunna erbjuda denna smarta och miljöriktiga laddlösning redan nu, säger Kristian Elvefors.

author image

Anton Unosson

Kontakta mig
logo nyteknik