Nu lanserar Kia mildhybridsystem

VW-koncernen håller som bäst på att rulla ut mildhybrider med 48-voltssystem. Men de är inte ensamma – nu utmanar Kia och släpper Sportage med tekniken.

 

Continental har beskrivit mildhybridteknik som ett system som når två tredjedelar av effekten hos en elhybrid – men till bråkdelen av priset. Och tekniken har börjat få fäste. Audi var först med att lansera nya A8:an med 48-voltssystem och har sedan byggt på med både A7 och A6.Men det kommer inte bara vara lyxgbilar som bestyckas med ett kraftigare elsystem och batteri. VW Golf är på gång – och så även koreanska Kia.

Under hösten ska Kia nämligen lansera Sportage med 48-voltssytem i kombination med dieselmotor. Det hela kommer avlasta förbränningsmotorn, agera start/stopp samt ge extra vridmoment.

Enligt tillverkaren kommer tekniken att minska koldioxidutsläppen med fyra procent (WLTP). Det låter kanske blygsamt, men förutom sparade dieseldroppar – innebär det efter bonus/malus-reglerna runt 400 kronor mindre i skatt om året.

Sportage med tillägget EcoDynamics+ blir som sagt först, och efter den är det Cee’den som ska mildhybridiseras. Utan att gå in på detaljer avslöjar Kia att man planerar att använda tekniken till både bensin- och dieselmotorer och att det fram till 2025 ska lanseras fem nya hybrider.

author image

Felix Björklund

Kontakta mig
logo nyteknik