Här är Mercedes nya storsatsning

Mercedes EQ Formula E Team är namnet på Mercedes stora satsning på Formel E. 2019/20 debuterar man med två bilar i ABB FIA Formula E Championship. Men trots att teamet blir helt nytt är det mycket kompetens på området inom företaget som nu kraftsamlas.

Även om Mercedes har en lång och framgångsrik historia inom motorsport så är det helt ny mark som nu ska brytas i och med intåget i den helt eldrivna Formula E.

– Det är en unik serie med unika utmaningar, säger Toto Wolff som är chef för Mercedes-Benz Motorsport.

– Det är en hög nivå på konkurrensen och vi närmar oss det hela med energi och ödmjukhet.

Då detta är motorsport med helt ny teknik så betyder det stora utmaningar även för bilmärken med lång erfarenhet av motorsport. Mercedes har en fördel i sammanhanget då man har fått stor erfarenhet av eldrift i bilar i Formel 1 där ju hybriddrift ingår sedan flera år.

Hjärtat i bilen kommer att utvecklas hos Mercedes-AMG High Performance Powertrains (HPP) i Storbritannien. HPP är Daimler-koncernens kunskapsnav för hybridteknologi i prestandafordon sedan mer än tio år. Här har man bland annat arbetat med KERS hybrid-systemet i Formel 1 och den extrema eldrivna versionen av måsvingen - SLS AMG Coupé Electric Drive.

Men det är kunskapen om man fått under utvecklingen av den nuvarande F1 hybridmotorn med energiåtervinning som blir själva hörnstenen även i Formel E -projektet.

Teamet kommer vidare att anlita HWA AG i AMG:s hemstad Affalterbach för att sköta verksamheten i teamet under träning och tävling, vilket är något man redan gör för ett annat av teamen i serien. Dessutom kommer Formel 1 teamet Mercedes-AMG Petronas som tagit alla de fyra senaste F1-konstruktörsmästerskapen att vara med och bidra med sin kompetens på olika sätt.

– Den kombinerade kunskapen i Mercedes-familjen ger oss perfekta förutsättningar för vårt nya Mercedes EQ Formula E Team, säger Toto Wolff.

Mercedes EQ Formula E Team kommer att köra sitt första lopp i ABB FIA Formula E Championship under Säsong 6 (2019/20).

Begreppet EQ står för ”Electric Intelligence” och är Mercedes-Benz nya varumärke för elektrisk mobilitet. Här ingår allt från elbilar till laddboxar och hem-batterier. Nästa år har den första helelektriska EQ-bilen premiär, elsuven EQC.

Fakta om Formel E.

I Formel E tävlar man med eldrivna bilar som accelererar 0-100 på 3 sekunder och som har en toppfart på ca 225 km/tim. Batterierna räcker till ca 30 km körning och mitt i loppet byter föraren till en ny fulladdad bil. Både träning, kval och lopp körs på en och samma dag.

Loppen går i allmänhet på tajta stadsbanor och körs bland annat i städer som Berlin, Paris, Marrakech och New York.

Här kan du läsa mer om loppet

author image

Brand Arena

Kontakta mig
logo nyteknik