Grönt ljus för design och produktion av Volkswagen I.D.

Volkswagens elbilskoncept I.D. presenterades redan 2016. Nu är det klart att designen för I.D. kommer att vara i princip identiskt med konceptbilen och produktionen kommer att starta hösten 2019.

Det var på bilsalongen i Paris för två år sedan som I.D. visades upp för allmänheten för första gången. Redan då stod det klart att I.D. skulle bli tillverkarens första modell som ska utformas som en elbil från start, istället för en elvariant av en existerande modell.

Nu har Volkswagens designchef Klaus Bischoff gett grönt ljus för den design som presenterades 2016.

– Proportionerna, designen och hjulens storlek är samma som i konceptet. Den ser ut precis som den första konceptbilen. På grund av rättsliga och ekonomiska orsaker var det en del utrustning som inte kom med men annars är det precis samma bil, säger Klaus Bischoff.

Det innebär en elbil med ett batteri som har en räckvidd på mellan 40-60 mil beroende på vilket batteri man väljer. Elmotorn har en effekt på 125 kW, vilket motsvarar 170 hästkrafter, och I.D. kommer att ha en toppfart på 160 km/h samtidigt som den gör 0-100 km/h på under åtta sekunder.

Designen kommer att vara karakteristisk för alla nya elbilar som släpps från den tyska tillverkaren och påminner en hel del om designen hos den populära VW Golf. I.D. kommer att vara aningen kortare än Golf men hjulaxlarna är placerade 13 centimeter längre ut än på en Golf.

Genom att placera elmotorn i bakre delen av bilen har Volkswagen skapat utrymme för att ge I.D. en imponerande svängradie på 9,9 meter – perfekt i urbana miljöer. Dessutom planerar Volkswagen att sätta in autonoma körfunktioner i I.D. tillsammans med andra utvalda modeller från år 2025.

En annan intressant detalj är att Volkswagen tidigare har meddelat at prisbilden för I.D. ska ligga i paritet med en Golf. Även om detta inte är bekräftat ännu tyder det på att I.D. kommer att kosta strax över 250 000 kronor.

Hösten 2019 kommer de första modellerna av I.D. att tillverkas och det initiala beskedet är att lansering sker under 2020. Sedan tidigare har Volkswagen meddelat sin ambition att sälja en miljon elbilar årligen år 2025.

author image

Anton Unosson

Kontakta mig
logo nyteknik