Citroën släpper sin första hybrid – C5 Aircross

Nu meddelar Citroën att deras nya C5 Aircross kommer att lanseras i slutet av 2019. Modellen är en SUV i C-segmentet som bygger på design, komfort och tekniska lösningar och blir faktiskt den första hybridbilen från den franska tillverkaren.

Det är inte alla hybrider som är synonyma med kraft men faktum är att C5 Aircross också blir Citroëns mest kraftfulla bil någonsin. Modellen går att få med upp till 296 hästkrafter och har dessutom en utsläppsfri räckvidd på upp till 60 km.

C5 Aircross går att få med flera olika motoralternativ och samtliga motorer är moderna och högeffektiva Euro 6.2-motorer. Det går att välja mellan två olika växellådor: en manuellt 6-växlad och en automatisk 8-växlad, EAT8. Bilen kommer att tillverkas med följande motoralternativ:

  • 2 bensinmotorer (PureTech)130 S&S 6 vxl manuell och 180 S&S EAT8
  • 3 dieselmotorer (BlueHDi) 130 6 vxl manuell, 130 S&S EAT8 och 180 S&SEAT8

Det är dock fortfarande inte fastställt exakt vilka motorer som kommer att finnas tillgängliga i Sverige. De motoralternativ och utrustningsspecifikationer som kommer att säljas i Sverige presenteras under hösten 2018, meddelar Citroën.

Föga förvånande har C5 Aircross designmässiga likheter med föregångaren C3 Aircross men den nya C5:an har något modernare prägel. Airbumpsen på sidan som vi har lärt oss att förknippa med Citroën hittar vi också på C5, dock något mer subtilt placerade än på Citroën Cactus. Men framför allt utlovar Citroën en mycket hög komfort i C5, som bland annat säkerställs genom fjädringen Progressive Hydraulic Cushions® kombinerad med Advanced Comfort-säten.

Citroën kommunicerar att C5 Aircross har utrustats med 20 olika assistanssystem som bland annat ger föraren en adaptiv farthållare och ett filhållningssystem. I sann SUV-andra finns dessutom ett så kallat Hill Assist Decent Control som garanterar C5 framkomlighet på svåra underlag som snö, is, lera eller branta backar.

author image

Anton Unosson

Kontakta mig
logo nyteknik