Audi utlovar elektrifiering av alla modeller

Efter sommaren lanseras Audi sin första elbil: E-tron quattro. Sent kan tyckas eftersom Tesla Model S länge rullat på våra vägar.
Men nu tar det fart – och 2025 ska över 30 procent av Audis försäljning vara elektrifierade bilar.

Förbränningsmotorns era ter sig allt mer som att den är på sluttampen. Miljöregleringar såsom subventioner och bonus-malus-beskattning driver på utvecklingen och skiftet mot elektrifiering accelererar.
Audi har nu presenterat sin strategi ”Audi.Vorsporung.2025” och i den framgår det att de tror att var tredje bil som företaget säljer om sju år kommer vara eldriven i någon form.

Därför kommer man att erbjuda samtliga modellserier i en laddbar variant. Tillverkaren anger att i de flesta fall kommer det handla om en eldriven version, men en mindre andel kommer att vara plug-in hybrider.
– Målet är att revolutionera mobiliteten. Det gäller även eldriven mobilitet. Vi vill vara nummer 1 bland premiumtillverkarna – med bilar som ska kunna användas i vardagen utan kompromisser och med högsta kvalitet och körglädje. Med vår tekniska kompetens lyfter vi eldriven mobilitet till nästa nivå, säger Audi-chefen Rupert Stadler.

 Första elbilen kommer i höst

Den första bilen ut blir crossovern E-tron quattro som får premiär den 30 augusti. 2019 lanseras modell nummer två, e-tron Sportback – och 2020 kommer sportiga e-tron GT samt en elbil i kompaktsegmentet.

Och E-tron quattro lär bli en intressant värdemätare för Audi. Prislappen ska hamna någonstans runt 800 000 kr. Detta för en bil med över 40 mils räckvidd (WLTP) och som ska gå att snabbladda på 30 mil. Med modellen ska man även via ekosystemet MyAudi kunna ladda på de flesta vanliga normalladdningspunkter med ett och samma kort – vilket är smidigt.

 För de som är i bilbytartagen och inte orkar vänta på elbilarna. Audi A8, A7 finns som mildhybrider och snart är tjänstbilsfavoriten A6 här. Den sistnämnda kan ni läsa mer om på fredag 18/5, för då har vi provkört bilen.

author image

Felix Björklund

Kontakta mig
logo nyteknik