Volvos satsning – prestandavässade hybrider

De gyllene bromsoken ska visa att det handlar om Polestar-versioner

Glöm sävliga, grönkantade och bränslesparande hybrider. Nu avslöjar Volvo att man lanserar ett nytt koncept för vissa elektrifierade bilar – med fokus på prestanda. Först ut blir vässade versioner av nya 60-serien

Volvo har sedan länge slagit på trumman om att alla modeller inom kort ska vara elektrifierade av något slag. Antingen blir det rena elbilar, eller så blir det olika former av hybriddrivlinor.

Men även om många i första hand tänker på elektrifieringen som något bränslebesparande – har tekniken flera andra positiva sidor. Och det är just en av dessa som Volvo i samarbete med Polestar tänker exploatera.

Om en vecka kommer nya S60 lanseras i samband med invigningen av Volvos fabrik i USA. Men utöver att få se V60:s sedansyskon – får världen även bekanta sig med en ny innebörd av begreppet ”Polestar Engieered”.

Polestar har sedan en tid tillbaka avknoppats som ett eget företag och gör just nu egna rubriker med kommande prestandamodellen Polestar 1.

– Elbilar är vår framtid. I dag inleds en ny era av elektrifierade Volvo-modeller uppgraderade med Polestars förnämliga prestandahöjande teknik. Det är en strategi som är fast förankrad i vår gemensamma tro på en elektrisk framtid för bilindustrin, säger Håkan Samuelsson, VD och koncernchef på Volvo Cars

Sätter ”guldkant” på tillvaron

Men vad innebär då Polestar Engineered? Jo, i det här fallet kommer det vara exklusivt för topphybriden T8 Twin Engine. S60 lanseras med det – och V60/XC60 får det 2019. Dels innehåller uppgraderingen fälgar i ”öppen design” så att man ska kunna se de iögonfallande guldfärgade bromsoken. Och just guldfärgen kommer att vara signumet på vissa av Polestar-komponenterna. Bland annat kommer säkerhetsbältena att vara gyllene.
Dock är inte allt enbart design. Enligt Volvo ska multi-länk fjädringen vara uppgraderad och den justerbara stötdämparkonstruktionen är av samma typ som på Polestar 1.
Vidare så har ingenjörerna ökat effekten i drivlinan till 415 hästkrafter och vridmomentet till 680 Nm.

Exakt vad det förgyllda tillvalspaketet kostar är ännu inte avslöjat. Men räkna med att det blir en bit över den halvmiljon en ”vanlig” S60 T8 Twin Engine lär kosta.

author image

Felix Björklund

Kontakta mig
logo nyteknik