Nu exploderar suget efter biltypen

Analysföretaget förutspår en våldsam ökning för små suvar i Europa.
Här är de hetaste modellerna som driver trenden.

Allt fler européer föredrar små suvar – och nu räknar LMC Automotive med en explosion för biltypen. I sin prognos anser analysföretaget att ytterligare 400 000 exemplar kommer läggas till fjolårets 1,4 miljoner sålda bilar i segmentet. För 2019 förutspår de att siffran landar strax under två miljoner. Och år 2022 kommer den enligt experterna ha stigit till 2,3 miljoner.

Modeller som driver trenden

Bakom den förutspådda uppgången finns ett antal nya småsuvar. Under de första tre månaderna har Volkswagen T-Roc, Citroen C3 Aircross och Opel Crossland X tagit sig in på sjätte, sjunde och åttonde plats i Europa-statistiken över de små suvarna. Bland klättrarna finns uppdaterade Dacia Duster, som petat ned Opel Mokka från den tredjeplatsen. Den mest populära modellen i segmentet är dock Renault Captur – följd av Peugeot 2008 på en andra plats.

Nissan Juke var en gång med och drog igång suget efter de små suvarna, men vass konkurrens har tryck ned modellen på topplistans sistaplats. En ny version av Juke står dock i kulisserna och kan komma redan nästa år. Utanför topp-10-listan hovrar Seat Arona före två andra nykomlingar – Kia Stonic och Hyundai Kona.

VW vill dubbla försäljningen i segmentet

Tillverkarna är i takt med trenden och gör sitt bästa för att spotta ut nya småsuvar. Ett exempel är Volkswagen som har ambitionen att dubbla försäljningen i segmentet. Företaget är på väg ut med VW T-Cross, ett mindre alternativ till T-Roc. Nästa år kommer Skoda med en mindre suv som ska ersätta deras Yeti, baserad på konceptet Vision X som tillverkaren visade upp i Geneve.

Enligt LMC Automotive kommer Fords nästa suv baserad på Fiestan bli en tung spelare när den lanseras, förmodligen under 2020. Analytikerna konstaterar att Ford inledningsvis underskattade segmentet när de lanserade sin EcoSport, som i princip var oförändrad från den modell som utvecklades för Brasilien. Detta åtgärdades dock och efter en uppdatering klättrade EcoSport till en niondeplats på topplistan.

De svenska privatbilisterna gillar prisvärda minisuvar, men tjänstebilsförarna har ännu ett ganska svalt intresse för kategorin. Mellan januari och maj såldes 468 stycken Renault Captur till juridiska personer (här döljer sig även andra företagsbilar). För tvåan Peugot 2008 är siffran 109 exemplar – och trean Dacia Duster ligger på 472 exemplar.

Topplistan för små suvar i Europa (Källa: JATO Dynamics)

1. Renault Captur (från 3,5 prisbasbelopp)

2. Peugeot 2008 (från 3,2 prisbasbelopp)

3. Dacia Duster (från 2,1 prisbasbelopp)

4. Opel Mokka (från 4 prisbasbelopp)

5. Fiat 500 X (från 3,6 prisbasbelopp)

6. Volkswagen T-Roc (från 5,4 prisbasbelopp)

7. Citroen C3 Aircross (från 3,7 prisbasbelopp)

8. Opel Crossland X (från 3,8 prisbasbelopp)

9. Ford EcoSport (från 4,2 prisbasbelopp)

10. Nissan Juke (från 3,4 prisbasbelopp)

author image

John Edgren

Kontakta mig
logo nyteknik