Nissan Qashqai kommer som hybrid år 2020

Nästa generations Nissan Qashqai kommer att lanseras med två nya hybridsystem och en ny, snygg design år 2020. Men det blir ingen storsatsning på elektrifiering från Nissan. 

Qashqai har blivit något av en succé på marknaden av crossovers och är bland annat den tredje bäst sålda bilen i Storbritannien. År 2020 kommer alltså Nissan att lansera nya Qashqai – och för första gången kommer den populära bilen att vara tillgänglig som plug-in hybrid. Trots att de nya modellerna kommer att drivas på nya hybridsystem kommer Qashqai inte att finnas tillgänglig som ren elbil, enligt uppgifter till autoexpress.co.uk.

Istället kommer Nissan att ta fram en separat, ny SUV-modell som kommer att vara tillverkarens elbils-flaggskepp. SUV:en kommer att baserat på en en helt ny plattform och kommer med största sannolikhet att kompletteras av en ny flotta av elbilar – i B, C och D-segmentet.

Ponz Pandikuthira är vice-president för produktplanering hos Nissan Europa och i en intervju med autoexpress.co.uk berättar han om framtidsplanerna.

– Vi kommer att arbeta fram en ny plattform eftersom det är det bästa sättet att hysa den elektrifierade tekniken. Plattformen kommer förmodligen inte innefatta full elektrifiering då det skulle kräva betydligt större investeringar.

Sannolikt kommer den nya Qashqai att drivas på två olika typer av hybridsystem – ett från Nissans innovativa ePower-system och den andra plug-in hybriden tillverkas av Nissans partner Mitsubishi. I Japan drivs Nissan Note redan av en ePower-motor och den har snabbt blivit en populär bil för stadskörning.

Med de två kommande Qashqai-hybriderna ryktas det om att Nissans produktion av dieseldrivna SUV:ar kommer att upphöra. Det vore ingen större överraskning eftersom Nissans dieselförsäljning har minskat med hela 32 procent i år. Trots den växande trenden med elektrifiering bland moderna biltillverkare menar Ponz Pandikuthira att hybridteknologin fortfarande är för dyr för att satsa fullt ut på.

– Vi kommer inte att göra en storsatsning på hybridteknolgi. Vi kommer att testa det på några modeller men rent affärsmässigt är inte plug-in hybrider särskilt lukrativt. För oss är hybridteknologin en brygga från idag till framtiden då kostnaderna för rena elbilar förhoppningsvis har sjunkit.

author image

Anton Unosson

Kontakta mig
logo nyteknik