Motorn som utsetts till världens bästa

Motorn i plug-in hybriden BMW i8 har för fjärde året i rad tillägnats utmärkelsen ”International Engine of the Year Award”. Motorn presenterades första gången år 2014 och har sedan dess varit bäst i sin kategori. Detta är en av förklaringarna till att BMW i8 betraktas som framtidens sportbil och är världens mest sålda sport plug-in-hybrid.

Det är i kategorin för motorer mellan 1,4 och 1,8 liters cylindervolym som motorn i BMW i8 för fjärde året i rad kammar hem förstaplatsen i International Engine of the Year Award. Priset delas ut av Engine Technology International Magazine och juryn består av 70 oberoende motorjournalister från 31 länder. Tävlingen startade för 20 år sedan och BMW har sedan dess vunnit 69 förstaplatser inom olika kategorier.

BMW i8 andas sport och prestanda men har en bränslekonsumtion som hör hemma i småbilssegmentet. Den trecylindriga förbränningsmotorn levererar 231 hk och driver bakhjulen. Den får tillsammans med framhjulens elmotor (litiumjonbatteri) på 143 hk bilen att ta sig från 0 till 100 km/h på imponerande 4,4 sekunder. Bränsleförbrukningen vid kombinerad körning är 2,0 l/100 km* vilket innebär ett koldioxidutsläpp på 42 g/km*. De dubbla motorerna genererar tillsammans en intelligent fyrhjulsdrift som ger BMW i8 ett utmärkt väggrepp. Väljer föraren att köra energieffektivt har bilen en räckvidd på upp till 55 km* på enbart el. BMW i8 kan laddas i ett vanligt eluttag, via en BMW i WALLBOX alternativt på en laddstation.

*enligt NEDC-körcykeln

BMW Groups elektriska framtid
Tillsammans med BMW i3 är i8 ett bevis på vad som är möjligt att uppnå med dagens teknik. Tekniken implementeras nu i resterande modellutbud. Vid slutet av 2019 är BMW Groups målsättning att ha levererat 500 000 elektrifierade bilar globalt. Bara första kvartalet 2018 sålde BMW Group 26 858 elektrifierade fordon. Det innebär att BMW är på god väg mot målet att 2018 leverera 140 000 nya elektrifierade fordon på vägarna världen över.

2025 ska BMW Group erbjuda hela 25 elektrifierade modeller, varav tolv är helelektriska. 

author image

Brand Arena

Kontakta mig
logo nyteknik