Här är de mest stöldsäkra bilarna 2018

Vilka bilar har bäst stöld- och inbrottsskydd – och vilka klarar inte kraven?
Nu har 172 modeller på den svenska marknaden gått igenom NVSA-tester.
 
Försäkringsbranschen använder den brittiska NVSA-normen (New Vehicle Security Assessment) för att klassificera nya bilar efter deras stöld- och inbrottsskydd. I dagsläget säljs cirka 250 olika modeller på den svenska marknaden – av dessa har 172 gått igenom NVSA-testerna.

Resultaten visar att 24 procent fick toppbetyg, medan ett antal andra inte alls klarar kraven. Volvo befäster sin tätposition tillsammans med Porsche. Audi och Lexus har däremot backat något från de tidigare årens toppresultat, men har rakt igenom godkända bilar. Bakom toppskiktet ligger Volkswagen och Seat på ungefär samma nivå.

Tillverkarna som behöver skärpa sig

– De som däremot behöver förbättra sina modeller på det här området är till exempel Dacia, Peugeot, Subaru och Suzuki, säger Anders Edvardsson, ansvarig för NVSA-normen i Sverige.

Klassificeringen sker i två steg. Först gör biltillverkaren en självdeklaration. Därefter görs en efterkontroll av försäkringsbranschen – och bilmodellen graderas efter hur väl den fyller normens krav. 

Automatiskt bottenbetyg till de som inte medverkar

Totalt sett har 62 procent av fordonen fått godkänt. Det bör dock nämnas att de märken som inte ger branschen möjlighet att testa deras bilar automatiskt får den lägsta möjliga graderingen, en stjärna. Tidigare gällde det BMW, som nu har beslutat sig för att delta i NVSA-processen. Klassificeringen behövs för att kunna sätta en rättvis premie på olika fordon, och kan i förlängningen också ge mer stöldsäkra bilar.
 
– Mot bakgrund av alla fördelar som NVSA för med sig, är det mycket beklagligt att exempelvis Honda, Mercedes och Mazda väljer att inte rapportera sina fordon för klassificering, säger Anders Edvardsson.

Lista: Modellerna med bäst stöldskydd

Samtliga modeller har fått fem stjärnor (högsta betyg) i kategorin 'stöld av', samt fyra stjärnor i kategorin 'stöld ur'

Audi A6
Audi A7
Audi A8
Audi Q3
Audi A7
Audi R8
Audi RS5
Audi RS5
Audi RS7
Audi S1
Audi S3
Audi S4
Audi S5
Audi S6
Audi S7
Audi S8
Audi SQ5
Audi SQ7
Audi TTS

Lexus Ct
Lexus LC
Lexus LS
Lexus RC
Lexus RX

Porsche 718
Porsche 911
Porsche Cayenne
Porsche Macan
Porsche Panamera

Seat Alhambra
Seat Arona
Seat Ateca
Seat Ibiza
Seat Leon

Volkswagen Arteon
Volkswagen Beetle
Volkswagen Golf
Volkswagen Passat
Volkswagen Polo
Volkswagen Sharan
Volkswagen Touareg

Volvo S60
Volvo S60XC
Volvo S90
Volvo V40
Volvo V40XC
Volvo V60
Volvo V60XC
Volvo V90
Volvo V90XC
Volvo XC40
Volvo XC60
Volvo XC90

author image

John Edgren

Kontakta mig
logo nyteknik