Fortsatt mycket stark bilmarknad i maj - här är siffrorna

- Det var en fortsatt mycket stark bilmarknad i maj. Nyregistreringarna av personbilar ökade med 6,7 procent och lätta lastbilar ökade med 32,7 procent. Både personbilar och lätta lastbilar nådde sin högsta nivå någonsin för en majmånad. Hittills i år har personbilsregistreringarna ökat med 2,6 procent och lätta lastbilar har ökat med 8,3 procent, säger Mattias Bergman, VD för BIL Sweden.

Lägre tillväxttakt av laddbara fordon i maj*

- Nyregistreringarna av supermiljöbilar, dvs elbilar och laddhybrider, ökade med 28 procent i maj. Andelen supermiljöbilar av de totala nyregistreringarna var 5,1 procent i maj, jämfört med 4,2 procent maj förra året. Andelen supermiljöbilar i maj var något lägre jämfört med tidigare månader i år. En förklaring är långa leveranstider för vissa modeller, där efterfrågan är större än produktionskapaciteten. En annan förklaring är att alla elbilar och många laddhybrider som nyregistreras från 1 juli får en högre sk klimatbonus jämfört med dagens supermiljöbilspremie, så många nybilsköpare väntar. Vi räknar med att andelen laddbara bilar kommer att öka under det andra halvåret för att nå drygt nio procent för hela innevarande år, säger Mattias Bergman.

Tjänstebilsmarknaden**

Tjänstebilsmarknaden ökade med 3,3% maj jämfört med samma månad förra året och landade på totalt 9509 bilar. Största märke var Volvo med 27,9% marknadsandel, därefter Volkswagen med 20,4% och BMW med 9,9% andel. Hittills i år har 43 372 nya bilar sålts på tjänstebilsmarknaden, en ökning med 6,8% jämfört med motsvarande period 2017.

*Bil Sweden **Källa: Vroom

author image

Brand Arena

Kontakta mig
logo nyteknik