Svenskarna önskar sig säkrare trafik genom AI

Majoriteten av svenskarna tror att artificiell intelligens är en del av framtiden. Men vad vill svenskarna att den nya tekniken ska användas till? Framförallt finns en önskan om att göra trafiken säkrare och drygt en av tre vill att AI ska möjliggöra självkörande bilar. 

I samband med lanseringen av Mate 10 Pro, en intelligent telefon med ett AI-drivet systemchip, presenterar Huawei rapporten Artificiell Intelligens där svenskarna gett sin syn på AI-tekniken. Rapporten som bygger på en riksrepresentativ undersökning visar att närmare åtta av tio tror att AI är en del av framtiden. Endast 6 procent svarar motsatsen.

Många svenskar vill att artificiell intelligens ska underlätta i vardagen. Närmare hälften önskar nämligen att den nya tekniken ska användas till att göra trafiken säkrare och en av tre vill att AI ska möjliggöra självkörande bilar. Nästan lika många önskar att tekniken ska ställa sjukdomsdiagnoser. Resultatet visar också att många skulle lita på AI att utföra olika typer av uppgifter utan människor. En tredjedel skulle lita på den artificiella intelligensens förmåga att göra trafiken säkrare och lika många skulle låta tekniken köra bilar. Dock skulle endast 17 procent lita på AI att ställa sjukdomsdiagnoser utan mänsklig hjälp.

– Trafikproblem är ett väldigt spännande område att försöka lösa. Kan man se det som ett samarbetsspel blir det inte så komplext. Men som i dag när alla vill fram på andras bekostnad blir det svårt även för en AI-driven bil. Hur en självkörande bil ska bete sig kommer behöva diskuteras på högsta politiska nivå inom bara ett par år, säger Simon Winter, doktor i kognitionsforskning och analytiker vid tankesmedjan Infontology.

Önskan om AI-drivna bilar och smartphones
Resultatet av undersökningen visar också att det finns en önskan om att AI-teknik ska finnas i flera produkter. Hela 45 procent vill se tekniken i bilar. Det är främst män som önskar detta, 55 procent uppger det. Motsvarande siffra bland kvinnor är 37 procent. Fyra av tio svenskar vill dessutom se den nya tekniken i smartphones och datorer.

– På Huawei är vi mycket stolta över Mate 10 Pro som har ett AI-drivet systemchip. Vi har jobbat hårt för att utveckla det och på så sätt kunna erbjuda våra kunder en fantastisk mobilupplevelse. Vår undersökning visar att en stor del av svenskarna vill se AI i smartphones och detta både stärker och motiverar oss att utveckla tekniken ännu mer, säger Peter Lundkvist, marknadschef på Huawei Technologies i Sverige.

Topp 5: Detta vill svenskarna att artificiell intelligens ska göra i framtiden

1. Göra trafiken säkrare 46 %
2. Möjliggöra självkörande bilar 35 %
3. Ställa sjukdomsdiagnoser 30 %
4. Skicka påminnelser i vardagen 18 %
5. Agera kundservice 18 %

author image

Brand Arena

Kontakta mig
logo nyteknik