Kia ruskade om i toppen

På försäljningsårets sista dag lyckades Kia ändra topplistan 2017 och ta sig förbi Toyota med ynka 16 bilar. Med 23 092 nyregistreringar mot Toyotas 23 076, befäste man ett nytt rekordår med en knapp tredjeplats.

Enligt 2017 års uppdaterade försäljningsstatistik representerar märket 6,1 % av personbilsmarknaden och har därmed endast Volvo och Volkswagen före sig. Föregående år var även det ett rekordår för Kia med 21 788 registrerade bilar. Kias procentuella ökning är tre gånger större än totalmarknadens och 2017 är märkets mest framgångsrika år hittills i Sverige.

”Att vi nu är tredje största bilmärke i Sverige gör oss oerhört glada och stolta. Vi är glada över att bilköparna uppskattar våra bilar och den höga kvalitet som varumärket står för. Vi vill rikta ett stort tack till våra nya och trogna kunder”, säger Kias VD, Peter Himmer.

Under större delen av hösten har Kia legat på den ackumulerade tredjeplatsen i marknaden och det har varit ovisst ända in i slutskedet huruvida denna placering skulle stå sig. När BilSweden redovisade resultatet den 2 januari, låg Kia strax efter Toyota, något som Peter Himmer, VD Kia Motors Sweden, trodde kunde ändra sig när siffrorna från lördagen den 30 december redovisades.

Succén Kia Optima Plug-In hybrid är ett stort bidrag till rekordåret.

Under 2017 har Kia lanserat sex helt nya bilmodeller; Picanto, Rio, Optima Sportswagon Plug-In Hybrid, Niro Plug-In Hybrid, Stonic och Stinger. Det har bidragit till att etablera märket i fler segment. Miljö- och supermiljöbilmodellerna med hybrid- och plug-in-hybridteknik har tillsammans utgjort en tredjedel av försäljningen under höstmånaderna. Optima Sportswagon Plug-In Hybrid lanserades i september och är redan tredje mest sålda supermiljöbil helåret 2017 och Niro Hybrid blev den näst mest sålda hybriden helåret 2017. Även 2018 ser positivt ut för Kia med nyheter som bland annat helt nya cee’d och satsningen på el- och hybridbilar. 

Härliga Kia Stinger har öppnat upp en helt ny marknad för märket.

author image

Håkan Nilsson

Kontakta mig
logo nyteknik