Högt tryck på laddbara bilar – stor ökning under 2017

VW Passat GTE

När bilåret 2017 summeras kan det konstateras att de laddbara bilarna är på fortsatt stark uppgång. Beståndet av laddbara bilar i Sverige ökade med hela 62 procent under 2017.

I början av december förra året kunde vi läsa att 8 av 10 svenskar idag föredrar rena elbilar eller laddhybrider framför bränsledrivna bilar. Förra året blev de laddbara bilarna 17 282 stycken fler på de svenska vägarna och nu finns det drygt 45 000 laddbara bilar i landet.

– Givet förutsättningarna blev 2017 ett bra år för de laddbara bilarna. Vi tror att omställningstakten ökar ytterligare 2018 och spår att vi har ca 80 000 laddbara bilar vid årets slut. Växande laddinfrastruktur, fler elbilsmodeller med bra räckvidd och inte minst bonus-malus och ladda hemma-stöd bidrar under året. Det blir en spännande marknad att följa, säger Olle Johansson, vd för Power Circle.

Även marknadens utbud av laddbara bilmodeller fortsätter att öka och under 2018 kan vi se fram emot nya, spännande modeller på marknaden – både när det gäller elbilar och laddhybrider. I vår kommer nya versionen av Nissan Leaf att släppas samtidigt som både Audi och Jaguar kommer att leverera nya modeller som tar upp kampen med Tesla i det högre prissegmentet.

I takt med att de laddbara bilarna ökar ställs också högre krav på laddinfrastrukturen runtom i landet. Under 2017 ökade de publika laddpunkterna med 76 procent, en ökning som korrelerar väl med den ökade konsumtionen av laddbara bilar. Det finns idag drygt 4 600 laddpunkter, fördelat på 1 263 laddstationer i Sverige.

author image

Anton Unosson

Kontakta mig
logo nyteknik