Kia presenterar nya versionen av Ceed

Den nya generationen av Kias populära halvkombi Ceed har presenterats. Med en något sportigare look är snart 2018 års Kia Ceed tillgänglig på marknaden. Bilen kommer att ha premiär på bilsalongen i Genève i början på mars.

Ända sedan Kias modell Ceed (eller Cee’d) lanserades år 2007 har den sydkoreanska tillverkaren stoltserat med att Ceed är en modell som bara finns i Europa. När den nya modellen presenteras gäller samma premiss. Ceed anno 2018 designades på Kias högkvarter i Frankfurt och det somliga kanske inte vet är att Ceed faktiskt är en smart och träffande förkortning – ”Community of Europe, with European Design”.

Den nya Kia Ceed påminner en hel del om den sportigare modellen Stinger och kan benämnas som en halvkombivariant av Stinger. Bland de utvändiga nyheterna hittar vi en något spetsigare nos samtidigt som den tidigare säregna och separerade belysningen hos gamla Ceed numera är integrerad i huvudbelysningen. Något som däremot är intakt är Kias karakteristiska grill, dock i något mindre format. I övrigt är det en tämligen ren design som påminner om den förra modellen, med undantaget att även baklyktorna har gjorts om en smula.

Invändigt har Kia satsat på en enkel design, som liknar i30-modellen från Hyundai. Det snygga infotainment-systemet med touchscreen kompletteras väl med den rena och tydliga instrumentpanelen. En smartare förpackning av nya Ceed har gjort att bagageutrymmet också är 15 liter större gentemot den äldre varianten.

Modellen kommer att lanseras med både diesel och bensin som bränslealternativ och utsläppet av CO2 kommer för den mest miljövänliga modellen att ligga på runt 110g/km. Beräknad försäljningsstart i Europa är slutet av 2018.

author image

Anton Unosson

Kontakta mig
logo nyteknik