Förarlösa bilar kan snart vara verklighet

Redan i april kan förarlösa bilar komma att testas på vägarna i Kalifornien, det bekräftar den västliga statens DMV – Department of Motor Vehicles.

En förordning accepterades av DMV i slutet av februari och snart kan alltså förarlösa bilar på vägarna bli verklighet. Reglerna kräver fortfarande en mänsklig operatör som kan styra bilen från avstånd – så helt förarlös blir bilarna ännu inte. Men detta är första gången som bilar kommer att kunna köras på vägarna utan en mänsklig förare bakom ratten.

Såväl General Motors som Uber har testat självkörande bilar med människor som från avstånd övervakar körningen. Förhoppningen är att så småningom kunna börja tillverka förarlösa bilar till allmänheten. Föra överraskande är också Tesla med på ett hörn med deras autopilot-system som är under utveckling.

Teknologin med de förarlösa bilarna som styrs av en mänsklig operatör används redan av NASA och den amerikanska militären. Men snart kan det alltså bli verklighet med förarlösa bilar på allmänna vägar. De företag som vill testa teknologin får ansöka om tillstånd under mars månad, bekräftar DMV:s talesperson Jessica Gonzales.

– Det kommer bli intressant att se vilken tillverkare som är först ut, säger Jessica Gonzales till nyhetsbyrån Reuters.

author image

Anton Unosson

Kontakta mig
logo nyteknik