Nevs elbilar klara för produktion

Trots tidigare problem med finansiering är licenserna för Nevs elbilar äntligen klara. Till sommaren 2019 ska produktionen sätta igång.

National Electric Vehicle Sweden, Nevs, växte för sex år sedan fram ur Saabs konkursbo i Trollhättan. Idag har företaget cirka 700 anställda i Trollhättan och cirka 800 i Kina där produktionen sedan ska ske. Målet var tidigare att 10 000 elbilar skulle byggts i Kina i år men på grund diverse problem med finansieringen har det inte skett. Men idag ser alltså läget annorlunda ut.

– Läget är väsentligt mycket bättre än för bara någon månad sedan. Vi är i stort sett ett skuldfritt företag, berättar Nevs vd Stefan Tilk för Ekot.

Nu är alltså licenserna fixade och produktionen av bilarna ska sätta igång till sommaren 2019 i Tianjin i Kina.

– Det är en otrolig milstolpe. Det finns inget annat utländskt företag som har fått detta och det är ett gott betyg att vi har lyckats med det. Värdet på bolaget har ökat enormt nu, säger Tilk till Ekot.

Trots att ekonomin har blivit bättre verkar det inte ännu vara tal om några nyanställningar, i alla fall inte i Trollhättan. Där ska däremot delar börja tillverkas efter årsskiftet för att sedan skickas till den kinesiska fabrikerna.

 

author image

Rebecca Hjerpe

Kontakta mig
logo nyteknik