Kia E-niro tappar 30 km i räckvidd

Felaktigheter i testet kapar Kias elbil. Nu korrigerar tillverkaren siffrorna för E-niro – vilket innebär att modellen ”tappar” tre mil.

Räckvidd är en av de viktigaste parametrarna för elbilar och när Kia presenterade sin E-niro var just antalet elbil imponerande. 48,5 mil skulle man kunna ta sig på en laddning enligt de tuffare WLTP-kraven.
Men nu går man ut med en rättelse. Kia anger att testet som genererade 485 km inte var korrekt utfört och att man nu måste skriva ner räckvidden. Ny siffra är på 455 km.

Kia skriver att det vid testerna för typgodkännande så tillhandahölls en felaktig testmetodik av den oberoende organisationen som övervakar processen. Samma organisation godkände sedan resultaten.

Detta ledde till att Kia e-Niro testades under en oproportionerlig lång tid i WLTP:s stadskörcykel (omfattar lägre hastigheter och minskat energibehov), vilket resulterade i en överskattning av bilens räckvidd vid blandad körning med mer inslag av landsvägskörning. Inkonsekvensen i testcyklerna har identifierats i samband med en pågående homologering av en kommande ny elbilsmodell från Kia.

Men även om E-niron tappat, så har den fortfarande topprestanda när det kommer till räckvidd. Endast koncernsyskonet Hyundais elbilsmodell Kona slår den på fingrarna när det kommer till officiella siffror.

author image

Felix Björklund

Kontakta mig
logo nyteknik