Rolls-Royce lanserar sin första SUV

Den brittiska lyxtillverkaren Rolls-Royce gör debut på SUV-marknaden med sin modell The Cullinan – och det är inte vilken SUV som helst.

Rolls-Royce lanserar sin första SUV någonsin med en modell som kommer att vara en av de dyraste bilarna någonsin. Inget pris har kommunicerats från Rolls-Royces sida men Blomberg News rapporterar att priset kommer att ligga på $325 000, strax under 3 miljoner svenska kronor.

The Cullinan, vars namn kommer från en diamant som tillhör de brittiska kronjuvelerna, är en av de mest efterlängtade modellerna från Rolls-Royce någonsin, åtminstone enligt dem själva. Däremot är The Cullinan inte den första lyx-SUV:en på marknaden, då Bentley lanserade sin Bentayga redan 2016.

– Vi visste att vi var tvungna att erbjuda våra kunder något helt nytt på SUV-marknaden. Våra kunder accepterar inte begränsningar eller kompromisser i sina liv, säger Rolls-Royce Motor Cars vd, Torsten Müller-Ötvös.

Med tanke på den saftiga prislappen och Rolls-Royces renommé är det ingen överraskning att The Cullinan är utrustad till tänderna. I bilen hittar vi:

  • En 6.75 liter twin-turbo V12 Rolls-Royce-motor med 563 hästkrafter.
  • En uppvärmd ratt.
  • Den allra senaste säkerhetstekniken, med varningssystem för djur och fotgängare – såväl under nattetid som dagtid. Dessutom finns ett fyra-kamerasystem med helikoptervy för bättre sikt.
  • Upphöjda sittplatser för att ge passagerarna oskymd sikt.
  • Ett körläge som ger The Cullinan utökade terrängegenskaper med bland annat 850 Nm i vridmoment.
  • Glas mellan baksätet och bagageluckan.

… och en hel del annat!

author image

Anton Unosson

Kontakta mig
logo nyteknik