Planerar för superversion av VW:s kommande elbil

Nu tittar tillverkaren på möjligheterna att skapa en prestandaversion av kommande elbilen ID.
Det avslöjar Jost Capito, chef för Volkswagens R-division, för Autocar.

Volkswagen kommer inleda produktionen av sin första bil i ID-familjen under nästa år. Det är den första folkan som byggs som elbil från scratch, och räckvidden säga landa på 40-60 mil beroende på batteri. Fordonet kommer i princip vara identiskt med det koncept som tillverkaren visade upp 2016 – något kortare än en Golf, men med ett större axelavstånd. Nu avslöjar R-divisionens boss att Volkswagen överväger att ta fram en prestandaversion av ID.

– Om vi gör en R-elbil så kommer det vara ett riktigt R-fordon, annars skulle det inte vara någon poäng med det, säger Jost Capito, chef för VW:s R-division till Autocar.

Ska överföra teknik från tävlingsbilen

Bakom beslutet finns givetvis Volkswagens framgångar med elbilen ID R Pikes Peak, vars två elmotorer ger 680 hästkrafter. Den slog rallylegendaren Sébastien Loebs gamla rekord för backloppet, som han satte med en bensindriven bil. Det är dock några aspekter som först måste uppfyllas innan teknologin kan överföras till en bil för allmän väg.

– Vi har en idé baserat på vad som är på gång på tävlingsbanan – och på produktionssidan, men vi har ännu inte satt något datum. Utvecklingen (inom elfordon) är allt för snabb. Det innebär att man måste genomföra ändringar varje månad. Vid någon punkt måste man säga, ”det här är vad vi vill, definiera det – och kör på det”, säger Jost Capito. 

Måste hitta en kompromiss

Han konstaterar att en utmaning med en R-version ligger i att hitta kompromissen mellan prestandan hos en bil för tävlingsbanan och en användbar standardbil där batteriet erbjuder en god räckvidd. Det är först när den balansen är uppnådd som det kan bli altuellt att producera en R-version baserad på en ID-bil. Enligt Autocar skulle det mest sannolika alternativet antingen vara den halvkombi som är först ut i familjen – alternativt den kommande crossovern ID Crozz.

author image

John Edgren

Kontakta mig
logo nyteknik