Nykomlingen slog Tesla Model X

Med den kompakta suven Kona Electric ska Hyundai ta marknadsandelar bland de rena elbilarna. I Norge ställdes nykomlingen i ett race mot Tesla Model X – och koreanen vann.  

Först till vintern lanseras Kona Electric hos de svenska Hyundai-handlarna. Med en längd på 4,16 meter sorterar bilen under B-segmentet, och Hyundai hävdar att det är den första kompakta suven med ren eldrift på den europeiska marknaden. Hur står den sig då mot exempelvis en Tesla Model X?

Med en enorm elbilspark har Norge blivit något av en testbänk. En av de som har utforskat Tesla-modellernas förmågor är Bjørn Nyland. Han har bland annat testat att köra sin Tesla off-road, och undersökt hur det är tillbringa en natt i kupén i 17 minusgrader.

Duell mellan Tesla och Hyundai

I samband med att Kona Electric lanserades i Norge anordnade Nyland ett race mellan Hyundais nya utmanare och en Tesla Model X P90D. Tävlingssträckan var Oslo till Trondheim fram och tillbaka, som motsvande strax under 100 mil. Räckvidden var tämligen jämbördig – omkring 49 mil, men Teslan hade fördel av nätverket med snabbladdare på 120 kW mot de 50 kW-laddare som Konan hade tillgång till.

De enda reglerna var att man skulle avverka sträckan på en dag, och inte fick köra snabbare än 10 km/h över hastighetsgränsen. Konan gjorde två längre kaddstopp, medan Teslan satsade på fem kortare stopp. Det visade sig att Hyundaiens strategi var bäst – Kona Electric kom först över mållinjen – om än bara med 30 sekunder. Det rapporterar Alltomelbil.se.

En spekulation kring det svenska priset


Hyundai har ännu inte avslöjat prislappen för Kona i Sverige, men i Norge är summan satt. Om man utgår från att samma procentuella prisförhållande kommer gälla för Kona Electric som mellan Hyundai Ioniq Electric i Norge respektive Sverige. Då landar en den svenska prislappen på drygt 400 000 kronor – detta efter att man har dragit av elbilspremien på 60 000 kronor. Om den gissningen stämmer så skulle det innebära att en Kona Electric ligger strax under 9 prisbasbelopp. Även om en jämförelse inte är helt rättvis så får du ge långt mer än det dubbla för en Tesla Model X. 

author image

John Edgren

Kontakta mig
logo nyteknik