Nya systemet isolerar musiken till varje säte

Hyundai och Kia hävdar att passageraren kan spela musik utan att föraren hör ett ljud.
Tillverkarna har utvecklat ett system som isolerar högtalarljudet till varje individ i bilen.

Koreanerna anser att framtidens självkörande bilar kommer ha stort fokus på underhållning. Därför har Hyundai och Kia nu utvecklat att högtalarsystem där varje person i bilen kan lyssna på sin egen musik eller prata i telefonen utan att personen i grannsätet hör något. Biltillverkarna kallar systemet Separated Sound Zone (SSZ).

– Framtidens kunder kommer efterfråga mer specialiserade lösningar kring underhållning i bilarna. Med tekniska innovationer som Separated Sound Zone tror jag att vi kan göra våra bilar mer komfortabla och attraktiva, säger Kang-duck Ih, forskare vid Kias NVH-avdelning (Noise, Vibrations and Harshness).

Brusreducering på hög nivå

Biltillverkarna har utvecklat SSZ-tekniken sedan 2014. Lösningen har likheter med den brusreducerande teknik som blockerar miljöljud från att komma in i dina hörlurar, men här pratar vi om högtalare som ljuder ut i kupén. Bilen har ett stort antal högtalare, och de växlar mellan vanligt ljud och att skicka ut ”active noice cancellation”. Samtidigt ska ljudreduceringen inte påverka miljön i kupén, utan alla i bilen ska kunna föra ett vanligt samtal.

En bonus är att systemet också kan bespara passagerarna från bilens ljud, som navigation eller varningssignaler. Hyundai och Kia räknar med att det produktionsfärdiga systemet ska stå klart inom tio år.  

author image

John Edgren

Kontakta mig
logo nyteknik