Med BMW:s nya teknik kan du skippa bilnyckeln

Snart behöver du aldrig ställa dig frågan ”var är bilnyckeln?” – åtminstone inte om du använder BMW:s Digital Key. Med den nya tekniken kan du låsa upp och starta bilen med din smartphone.

Den digitala bilnyckeln kan snart ersätta den fysiska bilnyckeln. BMW har utvecklat en teknik som gör att du via en app på din smartphone kan låsa, låsa upp och starta bilmotorn.

– Telefonen finns ju med i fickan varje gång man lämnar hemmet eller jobbet, i princip utan undantag. Vetskapen att du då har med dig en, eller kanske flera bilnycklar, utan att behöva bekymra sig för var den faktiska bilnyckeln är, och utan att riskera problemet att någon annan behöver bilnyckeln just då. Det känns verkligen som framtiden, säger Richard Fagerholm, Product Manager på BMW Sverige.

Smartphone-nyckeln använder sig av NFC-teknik för att kommunicera mellan telefonen och bilen. För att låsa upp bilen behöver föraren bara hålla telefonen nära läsaren i dörrhandtaget, och väl inne i bilen placerar föraren telefonen i mittkonsolen för att starta motorn.

Förutom det faktum att du slipper ha en bilnyckel i fickan menar BMW att det finns två stora fördelar med att använda Digital Key istället för en vanlig bilnyckel.

  • Med Digital Key kan du ha en och samma nyckel till flera bilar. Har du mer än en bil fungerar Digital Key till båda bilarna och du har alla nycklar på samma ställe.
  • Via appen kan du enkelt föra över den digitala nyckeln till familjemedlemmar eller vänner. Alla som behöver det kan få tillgång till sin egen nyckel.

För att nyttja nyckeln krävs det att ett BMW ConnectedDrive-konto är anslutet till bilen och i nuläget är kompabiliteten för nyckeln begränsad till nyare Samsung-modeller med Android Oreo som operativsystem. De som har en annan smartphonemodell kommer att kunna få ett NFC-nyckelkort istället för bilnyckel i nya BMW-modeller – men den tjänsten kommer som tidigast att starta i november 2018.

author image

Anton Unosson

Kontakta mig
logo nyteknik