GT X Experimental visar Opels framtid

Ett koncept som visar hur framtidens Oplar ska se ut. Tillverkaren säger att GT X har gått på en ”visuell detox” och visar de nya kärnvärdena: tysk, tillgänglig och spännande.

Opel har sedan 90-talet haft en riktig berg-och-dalbana. Nu har man landat i den franska PSA-koncernen och det verkar ha inneburit att man verkligen vill visa att märket är tyskt. I fjol presenterades den strategiska planen PACE! där man la värdegrunden och satte sina kärnvärden. Nu presenterar man den första bilen, GT X Experimental, som konkret ska visa dessa.
– Vårt fokus på en stark varumärkesidentitet som definieras av våra grundläggande kärnvärden – tysk, tillgänglig och spännande – spelar en viktig roll på vägen mot framgång på lång sikt, säger Michale Lohscheller, vd för Opel.

 Kompakt elbils-crossover

Så vad är då GT X för en bil? Jo, det är en bil i den trendiga kompakta crossoverstorleken. Det innebär en fyrametersmodell som skulle kunna konkurrera med med Nissan Juke. Drivlinan är elektrisk och även om Opel inte avslöjar effekten så nämner de att med ombord finns ett batteri på 50 kWh. Även tänkt räckvidd är något man utelämnar, men Opel säger att GT X är ”ovanligt lätt” och att den ska kunna laddas med induktiv laddning. Likt Audi E-tron har man även ersatt ytterbackspeglar med kameror och skärmar i dörrsidorna.

 Vidare har bilen försetts med bakhängda bakdörrar och en vindruta som ”flyter upp på taket” vilket båda ska bidra till att ge kupén rejäl rymd. Men trots snål information och riktigt ”konceptiga” designknep – påstås studien inte vara helt verklighetsfrånvänd.
– Det är en realistisk konceptbil som människor kan identifiera sig med. Den kombinerar djärvt, men säkert utförande med en progressiv teknik som gör livet enklare. Den här bilen signalerar tydligt en mycket spännande framtid för varumärket, säger designchef Mark Adams.

Hur det hela kommer te sig i en eventuell framtida produktionsmodell återstår att se. Skulle du kunna tänka dig en Opel som din nästa bil?

 

author image

Felix Björklund

Kontakta mig
logo nyteknik