Rekord i mars – nu över 50 000 laddbara bilar i Sverige

Beståndet av de laddbara bilarna nådde en ny milstolpe under mars månad. Gränsen 50 000 laddbara bilar passerades efter att 2 135 eldrivna bilar registrerades under förra månaden.

Statistik från Power Circle visar att siffran för antalet nya laddbara bilar som som tillkom under mars faktiskt en rekordsiffra. Det tidigare rekordet noterades i november förra året då strax under 2 000 bilar registrerades. En snabb jämförelse med mars föregående år visar att det 2018 tillkom 73 procent fler laddbara bilar än 2017. Därför finns det skäl att tro att rekordet inte står sig särskilt länge.

– Vi går in i en spännande period nu. Beskedet om miljözoner och tidigare beslutade styrmedel som snart träder i kraft tror jag sammantaget kan ge en större effekt på marknaden än vad många tror. Men jag skulle vilja se en tydlig strategi från regeringen och dess myndigheter avseende elektrifieringen av vägtransporter och infrastruktur för detta, vilket saknas idag, säger Olle Johansson, vd för Power Circle.

Nu finns det alltså nästan 50 600 laddbara bilar i Sverige och faktum är att beståndet av de laddbara bilarna har fördubblats på bara 18 månader. Bara de senaste året har tillväxten på laddbara bilar varit 60 procent och Power Circle tror att vi kommer att nå 100 000 stycken laddbara bilar om cirka 15 månader – alltså till sommaren 2019.

Laddhybrider står fortfarande för majoriteten av Sveriges elbilar med 72 procent av beståndet gentemot 18 procent för rena elbilar. Volkswagen Passat GTE är den vanligaste laddhybriden, följt av Mitsubishi Outlander och Volvo V60. Tesla sitter fortfarande stabilt på tronen för rena elbilar men Nissan Leaf och Renault Zoe är inte alltför långt efter.

author image

Anton Unosson

Kontakta mig
logo nyteknik