Här är världens dyraste SUV

Har du lite drygt 16 miljoner över och är sugen på en värstingbil i dess rätta bemärkelse? Kolla då in Karlmann King, världens dyraste SUV, som nu visas upp av den kinesiska tillverkaren IAT.

Inte helt olik superhjältens Batmans karakteristiska ’Batmobile’ har nu värstingbilen Karlmann King offentliggjorts. För världens dyraste SUV får du alltså punga ut nästan 16,5 miljoner – men då får du bara instegsmodellen. För den som inte nöjer sig med en standardutrustad Karlmann King är det nästan det dubbla priset som gäller. Över 31 miljoner uppges en mer exklusiv utrustad versionen av bilen kosta.

Som bilderna visar är inredningen klädd i det exklusiva tyget Alacantrat tillsammans med både trä och guld. I kupén finns dessutom en rad bekvämligheter som vanligtvis inte förknippas med interiören i en bil. Tv, kaffemaskin, kylskåp, tv-spel och ett kassaskåp är bara en bråkdel av den utrustning du hittar i en Karlmann King.

Modellen delar plattform med Fords truckmodell F-550 och den tillkommande V10-motorn ger en effekt på 360 hästkrafter. Många kanske förvånas över den låga toppfarten 140 kilometer i timmen men den blygsamma siffran förklaras av att det rör sig om en bil som väger mellan 4,5 och 6 ton. Karossen är byggd i kolfiber och väger inte bara en hel del utan går också att få helt skottsäker.

Om någon nu skulle få för sig att köra bil i antingen 40 minusgrader eller 90 plusgrader så klarar Karlmann King även sådana extrema förhållanden. Bränsleförbrukningen i den tunga och nästan sex meter långa bilen är säkerligen rejält tilltagen men den kraftiga bränsletanken på 150 liter kompenserar åtminstone något.

author image

Anton Unosson

Kontakta mig
logo nyteknik