BMW:s nya tjänst hittar parkeringsplats åt dig

Snart kan du slippa att leta parkeringsplatser i trafikerade storstäder i Sverige – åtminstone om du har en BMW. Sverige är nämligen det första landet i Norden som får tillgång till BMW:s parkeringslösning ”On-street parking”.

Frustrationen som uppstår när man utan resultat jagar en parkeringsplats kan säkerligen många känna igen sig i. BMW Group har nu tagit fram en lösning på bilisters besvär att hitta lediga parkeringsplatser med deras ”On-street parking information” (OSPI). Genom att följa färgade linjer på bilens informationsskärm kan du snabbt få reda var sannolikheten för en ledig parkeringsplats i närområdet är störst.

Tekniken fungerar som så att systemet i realtid samlar in rörelsedata från andra fordon som befinner sig i området. Med hjälp av informationen beräknar systemet var det är mest sannolikt att hitta lediga parkeringsplatser på gatan. Gatorna visas i olika nyanser av blått i bilens informationsskärm och ju mörkare blå färg på gatan, desto troligare är det att du hittar en plats på just den gatan.

Tjänsten är tillgänglig i de centrala delarna av landets tre största städer – Stockholm, Göteborg och Malmö. Sedan lanseringen i slutet av 2017 har BMW infört tjänsten i åtta länder runt om i världen och Sverige är alltså första landet i Norden som kommer att kunna nyttja ”On-street parking information”.

– Detta är ett bra exempel på hur BMW med en innovativ lösning har dragit nytta av smart teknik för att möta ett behov hos bilisterna. Funktionen finns i dag bara i de centrala delarna av våra tre största svenska städer, men kommer att rullas ut över större områden till 2020, säger Mikael Lavrell, Product Manager ConnectedDrive & Digital Services på BMW Group.

author image

Anton Unosson

Kontakta mig
logo nyteknik