Lexus prestandakupé LC 500 kommer i blåare än blått

Lexus har utvecklat en helt ny lackteknik, som gör att bilens färg skiftar och skimrar i olika nyanser. Den nya färgen kallad Structural Blue och introduceras exklusivt som tillval till premiumkupén Lexus LC 500. Inspirationen kommer från den amerikanska Morpho-fjärilen, det meddelar Lexus i ett pressmeddelande.

Lexus prestandakupé Lexus LC 500 kommer i blåare än blått - Lexus

Vid utvecklingen av Structural Blue arbetade teknikerna utifrån hur ljuset kan skapa speciella färgeffekter, och hur man därigenom kan få fram nyanser som ser mer blå ut än vad man hittills har trott går att åstad­komma med blått färgpigment.

Till grund för den nya färgen ligger en intensiv forskning kring bland annat Morpho-fjärilen, som är känd för den skimrande blå färgen på sina vingar. Men vingarna är i själva verket färglösa. Den blå färgen upp­står när ljuset bryts i ett mikroskopiskt gitter på vingarnas yta.

LÄS HÅKAN NILSSON ARTIKEL OM BILEN HÄR

Lexus har nu lyckats efterlikna den effekten med hjälp av nanopartiklar i form av ytterst små färgflagor. Lacken läggs på i sju lager som tillsammans mäter bara 15 mikrometer, mellan grundfärgen och klar­lacken.

Vid lackeringen av en Lexus LC med Structural Blue används 300 gram pigment, som inne­håller 300 miljarder färgpartiklar. Slutresul­tatet är en lack som reflekterar nära 100 procent av det infallande ljuset som blå färg, jämfört med en konventionell blå billack som reflekterar omkring 50 procent av ljuset.

Det tar åtta månader att tillverka Structural Blue-lacken och processen omfattar 12 produk­tionssteg och 20 kvalitetsgranskningar. Lacktekniken bakom Structural Blue har utvecklats av Lexus Tec Center i USA och Japan, i samarbete med det amerikanska specialistföretaget VIAVI Solutions.

author image

Redaktionen

Kontakta mig
logo nyteknik