Ford har tagit fram"Robutt"

Ford presenterar en rumprobot, eller en robotrumpa? Nyheten landade lite tveksamt här på redaktionen, men väckte onekligen en viss nyfikenhet.

För att säkerställa kvaliteten på Fords bilsäten har företaget skapat robotrumpan ”Robutt”. Roboten kan sätta sig i en bil precis som en förare eller passagerare, och provsitter ett säte över 25 000 gånger för att simulera ett decenniums användning – på bara tre veckor.

Robutt är namnet på Fords nya robotrumpa, framtagen för att säkerställa kvaliteten på Fords säten. Robutt är gjord för att motsvara en medelstor man och har bland annat använts till att simulera tio års körande i nya Ford Fiesta, på tre veckors tid. Ingenjörerna som konstruerat robotrumpan använde sig av tryckkartor för få fram ett mönster, likt rörelsemönstret hos en människa.

– Sätena avgör en stor del av en bils komfort. När vi sätter oss i en bil för första gången får vi genast en uppfattning om bilens kvalitet. Förr använde vi oss av pneumatiska cylindrar för att testa sätena, som endast rörde sig upp och ner. Robutt kan replikera en människas rörelser på ett helt annat sätt, säger Svenja Froehlich, hållbarhetsingenjör vid Fords europeiska högkvarter i tyska Köln.

 

author image

Redaktionen

Kontakta mig
logo nyteknik