Tesla överraskar med en ny Roadster med 100 mil räckvidd!

När Tesla kallade till presentationen av deras eldrivna långtradare, var det nog ingen som var förberedd på att en annan, betydligt mindre produkt, skulle stjäla uppmärksamheten.

Efter att Teslas VD Elon Musk presenterat den kommande eldrivna långtradaren, öppnade de lastutrymmet, det började ryka och ut rullade Teslas nya Roadster. Bakom ratten satt Teslas designchef Franz von Holzhausen. Jublet visste inga gränser när han visade upp vilken enorm kapacitet bilen besitter.

Tesla Roadster ska börja levereras 2020 och får då ett 200 kWh stort batteripack som ger den tuffa bilen en räckvidd på hela 100 mil. Tre motorer (en fram och två bak) kommer att bidra till en hisnande acceleration där 0–60 mph (96 km/h) går på 1,9 sekunder! 0-160 km/h tar 4,2 sekunder och kvartsmilen ska enligt Tesla gå på 8,8 sekunder. Vridmomentet blir otroliga 10 000 Nm och toppfarten hamnar en bit över 400 km/h! 

”Det är den första produktionsbilen som klarar den accelerationen”, berättade Elon Musk. ”Det blir den första bilen som klarar 1000 km på en laddning. I motorvägshastighet. Det här gör vi för att jävlas med bensinbilarna. Och det här är bara första prototypen”.

Att man lyckas ta fram en elbil med 100 mils räckvidd och ett 200 kWh i batteripack i en bil som inte är större än Tesla Model 3, är en bedrift. Man behöver inte vara någon expert för att spekulera i att samtliga Teslas modeller kommer att få betydligt bättre räckvidd efter 2020. Men det kostar att liga på topp. Nya Tesla Roadster kommer att kosta 200.000 dollar i grundutförande och 250.000 dollar för specialmodellen "Founders Series". redan nu går det att reservera bilen för en handpenning på 50.000 dollar. Vill man ha en av de första Founders Series-bilarna måste köparna hosta upp 250.000 dollar direkt. Helt klart är dock att forskningen och utvecklingen i Teslas Gigafactory verkar fungera alldeles utmärkt och framtiden ter sig riktigt spännande. 

 

FOTO: Tesla

author image

Håkan Nilsson

Kontakta mig
logo nyteknik