Förmånsvärdet för 2018 är klart

Det beskattningsbara värdet av bilförmån 2018 höjs. Höjningen blir dock marginell, efter att statslåneräntan för 2018 inte når upp över räntegolvet på 0,50 procent.

Det är den notering av statslåneräntan som gäller vid utgången av november månad året före beskattningsåret som ska användas vid beräkning av bilförmån. Idag har Riksgälden bestämt statslåneräntan till 0,49 procent.

Eftersom denna notering gäller från och med imorgon, den 24 november, och en vecka framåt, till och med den 30 november, så är det också det värdet som ska användas vid beräkning av värdet av bilförmån för 2018.

Sedan förra året finns ett golv på 0,50 procent som statslåneräntan inte får understiga vid beräkning av värdet av bilförmån. Detta golv gäller för 2017, eftersom statslåneräntan i slutet av november 2016 noterades till 0,27 procent.

Det ränterelaterade beloppet beräknas till 75 procent av statslåneräntan multiplicerat med nybilspriset för bilmodellen. Eftersom statslåneräntan för 2018 inte når upp över golvet, så höjs inte den ränterelaterade delen av förmånsvärdet.

Sedan tidigare är det klart att basbeloppet 2018 höjs med 700 kr till 45 500 kr.

- Eftersom 31,7 procent av basbeloppet ska ingå i förmånsvärdet, höjer det värdet av alla bilförmåner med 220 kr per år, eller knappt 20 kr i månaden, säger Ronny Svensson.

- Då svider det desto mer i plånboken hos dem i främst Stockholm och Göteborg som redan från årsskiftet ska skatta för trängselskatteförmån, där kan det handla om tusenlappar i månader, konstaterar han.

Ändringarna i värdena av parametrarna för att beräkna förmånsvärdet 2018 gäller alla förmånsbilar. Men de som är tillverkade 2018 och som dessutom registreras från 1 juli 2018 omfattas av den ändrade beräkningen av bilförmån, som baseras på den nya bonus malus-skatten. För dessa bilar ser kalkylen lite annorlunda ut.

Tjänstebilsfaktas Förmånsvärdeskalkyl 2018 kan du både räkna ut förmånsvärdet för en befintlig bil och jämföra med det nya bonus malus-baserade förmånsvärdet.

author image

Redaktionen

Kontakta mig
logo nyteknik