Förhandstitt på Polo GTI R5 - rallyversionen

Med Polo GTI R5 återvänder Volkswagen till rally, nu i en ny skepnad. Under andra halvåret 2018 kommer Volkswagen att erbjuda rallyversionen av Polo GTI med 270 hk till professionella team och förare på uppåtgång för att göra det möjligt för dem att tävla i mästerskap världen över – inklusive FIA World Rally Championship (WRC). En skiss på bilen, som baseras på nya Polo av sjätte generationen, ger en försmak av vad som ska komma.

- Med Polo GTI R5 hoppas vi framgångsrikt kunna överföra vårt kunnande från fyra WRC-titlar till privatförare och erbjuda en tävlingsbil av högsta klass för otaliga mästerskap, från nationella serier till WRC, säger Sven Smeets, chef för Volkswagen Motorsport.

- Före första tävlingen nästa år kommer Polo GTI R5 att genomgå rigorösa tester för att vi ska vara säkra på att den förberedd för de extremt varierande förhållandena världen över.

Utvecklingen av Polo GTI R5 har varit i full gång sedan början av det här året och de första testerna är planerade för i år. Erfarenheterna från den framgångsrika WRC-eran tas tillvara i utvecklingen: Volkswagen Motorsports tekniska direktör, François-Xavier “FX” Demaison, pappa till rekordvinnande Polo R WRC, är ansvarig för utvecklingen av Polo GTI R5. Och Gerard-Jan de Jongh tar med all sin expertis i sin roll som senior projekttekniker. Holländaren var tidigare Sébastien Ogiers tävlingsmekaniker. Ogier vann förarmästerskapet i rally-VM med Volkswagen fyra år i rad.

Precis som den serietillverkade modellen – som kommer att lanseras i slutet av det här året – har Polo GTI R5 en kraftfull fyrcylindrig turbomotor med direktinsprutning. Andra kännetecken är fyrhjulsdrift, sekventiell femväxlad racingtransmission och ett omfattande säkerhetspaket, vilket är det viktigaste i R5-klassen som skapades av internationella bilsportförbundet, FIA, år 2012. Den ger privatförare, team och importörer möjligheten att tävla i nationella, regionala och internationella mästerskap med kostnadseffektiva och kraftfulla rallybilar.

För Volkswagen Motorsport representerar Polo GTI R5 ytterligare en viktig milsten i den nya strategin. Efter den framgångsrika introduktionen av Golf GTI TCR, som tagit hem segrar och titlar i otaliga mästerskap på bana sedan 2016, utökar Volkswagen Motorsport nu sitt engagemang även till rally för privatförare.

author image

Redaktionen

Kontakta mig
logo nyteknik