Världens första flygande sportbil

Samson Motors kommer under 2018 att lansera det som är världens första flygande sportbil – Samson Switchblade. Modellen fungerar lika bra att köra på marken som i luften och i slutet av nästa år kan flygande bilar bli verklighet. 

Under året har vi sett hur marknaden för framtidens flygande bilar har tagit fart. Volvoägaren Geely annonserade under hösten att man har valt att köpa upp Terrafugia, ett företag som utvecklar två modeller av flygande bilar. Dessutom arbetar Uber tillsammans med NASA med ett projekt som innefattar flygande taxibilar.

Inom en snar framtid kommer alltså Samson Motors att introducera modellen Switchblade, som gör att du på ett smidigt sätt kan undvika trafiken genom att helt enkelt flyga över den istället. Redan nu kan du reservera ett exemplar av världens första flygande sportbil – om du är beredd att betala nypriset på drygt en miljon kronor.

Switchblade har tre hjul och en topphastighet på 160 km/h på marken och 320km/h vid flygning. Det krävs dock, likt ett flygplan, en ansenlig lyft- och landningsbana för att manövrera Switchblade. 335 respektive 490 meter behövs för att lyfta och landa den flygande bilen, vars vingar du enkelt fäller ut när det är dags för luftfärd.

Den flygande bilen är utrustad med ett högklassigt ljudsystem, en digital display, lädersäten och en omvänd kamera som fungerar som backspegel. Skulle en nödsituation uppstå på hög höjd finns också en fallskärm att tillgå.

Det är dock inget fordon för vem som helst. Förutom det dyra nypriset krävs också ett privat pilotkörkort för att kunna flyga den. Men om du uppfyller alla kriterier för att äga en Switchblade kan du bli en av de runt 250 personer som har reserverat den futuristiska flygbilen.

author image

Anton Unosson

Kontakta mig
logo nyteknik