Snart blir det dyrare att ha tjänstebil

Foto: Pexels.com

Efter årsskiftet kan det bli upp till 13 000 kronor dyrare att ha tjänstebil. Trängselskatten för tjänstebilister kommer nämligen att börja förmånsbeskattas från och med den 2 januari 2018.

Förändringen ingår i regeringens höstbudget som lades fram den 20 november. Beslutet innebär att tjänstebilister som gör resor till och från jobbet och berörs av trängselavgift kommer att förmånsbeskattas – något som idag är gratis.

I Sverige finns endast trängselavgifter i Stockholm och Göteborg. Tjänstebilsexperten Ronny Svensson på Ynnor AB konstaterar att det kan röra sig om stora summor för en storstadspendlare.

– Det svider desto mer i plånboken hos de i Stockholm och Göteborg som redan från årsskiftet ska skatta för trängselskatteförmån. Där kan det handla om tusenlappar i månaden, säger Ronny Svensson.

Ynnor har beräknat att en förmånsbilist i Stockholm som betalar maxbeloppet 105 kronor per dag i trängselskatt och därtill betalar statlig skatt, kommer få en skattehöjning på strax under 13 000 kronor om året. En så kallad normalpendlare, som inte betalar statlig skatt, kommer undan lite billigare men kommer ändå få en beräknad skattehöjning på drygt 5 000 kronor.

– Det är många barnfamiljer och förare som inte har möjlighet att sätta av tusen kronor i månaden. Jag räknar att det blir folkstorm bland förmånsbilisterna i storstäderna när detta går upp för dem, säger Ronny Svensson till Aftonbladet.

author image

Anton Unosson

Kontakta mig
logo nyteknik