De två hetaste el-nyheterna 2018

2017 var året då de flesta biltillverkarna började prata elektrifiering på allvar. Några var kaxiga och satte 2019 för lansering medan andra vaknade försent för att ”hänga med tåget”. Här är två tillverkare som ligger långt framme och visar ”var skåpet ska stå” redan 2018.

Audi e-tron quattro

Redan 2015 visade Audi upp sin konceptbil på bilsalongen i Frankfurt. En modell som kommer att ta upp konkurrensen med Tesla. På årets bilsalong i Frankfurt var konceptbilen mycket nära en färdig produkt och sedan några veckor är ett antal maskerade bilar ute och testas på vägarna. Audis bidrag till de elektrifierade bilarna kommer att bli en tuff konkurrent till Tesla, fast den amerikanska tillverkaren ser gärna att det sker ett paradigmskifte eftersom deras fokus är miljön.

Med en räckvidd på över 500 km, en totaleffekt på 435 hk som tillfälligt kan ökas till 503 hk och med ett vridmoment på imponerande 800 Nm, accelererar Audi e-tron quattro 0-100 km/h på 4,6 sekunder. Inte lika snabb som Tesla Model S men med en laddtid som motsvarar Teslas 80% på 30 minuter och Audis höga kvalitet i kombination med ett lägre pris, så har modellen säkert en lysande framtid.

Den färdiga bilen kommer med största sannolikhet att visas upp på bilsalongen i Geneve i början av mars. Ingen uppgift finns ännu vad gäller första leveranserna, men en kvalificerad gissning är senare delen av sommaren 2018.

Jaguar I-Pace

Jaguar kommer med en fyrhjulsdriven elbil i klass med Tesla (Model X) redan till sommaren 2018. Jaguar I-PACE är en prestandabil med sportbilsegenskaper och mångsidigheten hos en 5-sitsig SUV. Med en räckvidd på över 50 mil enligt den europeiska körcykeln (NEDC), så är detta en allvarlig konkurrent även till Audi e-tron quattro.

Den kommer att ha elmotorer på fram- och bakaxeln som tillsammans genererar en kombinerad effekt på totalt 400 hk och 700 Nm i omedelbart vridmoment. Bagageutrymmet bak sväljer 570 liter och ytterligare 36 liter fram. Accelerationen är inte riktigt på Teslas nivå men 0-100 km/h avverkas ändå på ca. 4 sekunder. En kvalificerad gissning är att även I-PACE blir billigare än motsvarande Tesla.

Eftersom antalet bilar som kommer att produceras är relativt lågt, så har Jaguar gjort det möjligt att säkerställa så snabb leverans som möjligt genom att fylla i ett formulär på jaguar.se. Då får man ytterligare information om processen och hur man går tillväga för att lämna deposition. Depositionen är satt till 10 000 SEK och prioriteringen börjar gälla när summan är inbetald.

Gott Nytt År!

author image

Håkan Nilsson

Kontakta mig
logo nyteknik