8 av 10 väljer laddbara bilar

Svenskarna blir allt mer miljövänliga när de väljer bil. Efterfrågan på laddbara bilar är fortsatt hög och i november tillkom knappt 2 000 laddbara bilar på marknaden. Sammanlagt finns det nu över 43 500 laddbara bilar i Sverige.

November blev den fjärde månaden i rad som noterades för en rekordhög ökning av laddbara bilar i landet. Allt fler kunder väljer bilar med eldrift och den starka trenden som har präglat andra halvan av 2017 ser ut att fortsätta. De sista fyra månaderna har antalet laddningsbara bilar varit nästan 60 procent högre än under första halvan av 2017.

– Vi ser en fortsatt växande efterfrågan på laddbara bilar, men samtidigt verkar många populära modeller ha långa leveranstider just nu. Det vore mycket olyckligt om bilhandeln inte kan möta efterfrågan. Har man möjligtvis underskattat hur snabbt marknaden kan växa, säger Olle Johansson, vd för Power Circle i ett pressmeddelande. 

Av de nästan 2 000 bilar som tillkom till marknaden under november bestod merparten av laddhybrider. Volkswagen Passat GTE och Kia Optima var de bäst säljande laddhybriderna tätt följt av Volvo V60, Kia Niro, Mitsubishi Outlander och BMW 225XE. Renault Zoe och Tesla Model S var de som ökade mest bland de rena elbilarna.

– De sista fyra månaderna har vi haft en otroligt stark utveckling för de laddbara bilarna. För många bilmodeller är marknadsandelen för eldrift runt 30 procent. Men för vissa bilmodeller väljer kunderna nästan uteslutande den laddbara drivlinan, exempelvis Kia Optima där marknadsandelen för laddbart är 83 procent. Mitsubishi Outlander ligger i topp med hela 88 procents marknadsandel, säger Olle Johansson.

Med den ökande konsumtionen av laddbara bilar har också den publika laddinfrastrukturen blivit mer utbredd. Vid samma tid förra året har antalet laddpunkter för elbilar ökat med 70 procent.

De 10 populäraste elbilarna:

1. Tesla Model S

2. Nissal Leaf

3. Renault Zoe

4. Renault Kangoo Express Z.E

5. Tesla Model X

6. Nissan e-NV200

7. BMW i3

8. Volkswagen e-up!

9. Volkswagen e-Golf

10. Hyundai IONIC-BEV

De 10 populäraste laddhybriderna:

1. Volkswagen Passat GTE

2. Mitsubishi Outlander PHEV

3. Volvo V60 PHEV

4. Kia Optima PHEV

5. Toyota Prius Plug-In Hybrid

6. Volkswagen Golf GTE

7. Volvo XC90 PHEV

8. BMW 330E

9. BMW i3 REX

10. Audi A3 e-tron

author image

Anton Unosson

Kontakta mig
logo nyteknik