Europaindex – så räknar vi ut poängen

Europaindex är ett genomsnitt av vad flera europeiska biljournalister och experter har gett en viss bil i betyg under sina tester, sammanställt av Alla Tjänstebilar. Här förklarar vi bakgrunden och hur uträkningen går till.

Hur bra är egentligen nya Volvo XC60? Eller Mazda CX-5? För att ge ett rättvist svar på den frågan kan man inte bara utgå från en enskild biljournalist. Nej, det krävs ett genomsnitt av flera provkörningar och olika förare. Det tror åtminstone vi på Alla Tjänstebilar och därför har vi tagit fram Europaindex.

Europaindex är baserat på europeiska biltester med numeriska betyg, exempelvis brittiska “Autoexpress”, "TopGear" och the Telegraph. Svenska marknaden representeras bl.a. av Expressens “Allt om bilar”. Tyska marknaden representeras bl.a av "Auto News" och "Autoplenum" och så vidare.

Hur säkra bilarna är en viktig parameter när vi sammanställer respektive modell. Här använder vi det värde som EuroNCAP ger respektive modell.

Tester som enbart beskriver en bilmodell, utan att sätta ett numeriskt betyg, är alltså inte inkluderade i indexet*. Exempel på sådana sajter är norska “Motormagazinet” och tyska “Auto Motor und Sport”.

Indexet tas fram genom att när det genomförts minst fem olika tester ifrån minst tre olika länder. För att skapa vårt index omvandlas alla betyg för en viss bilmodell till procent. De olika procentsatserna summeras sedan och divideras med antalet tester i underlaget för att få fram ett genomsnitt, vilket sedan blir ett indexpoäng.

Låt oss ta ett exempel:

Indexet för nya Volvo XC60 är baserat på fem olika tester från “Autoexpress”, “Autocar”, “Whatcar”, “Carmagazine” och “Allt om bilar”. Varje testbetyg har omvandlats till procent genom att dividera betyget för Volvo XC60 med maxbetyget på varje aktuell sajt. Procentsatserna har sedan summerats och dividerats med antalet tester (9) för att få fram genomsnittet, som i detta fall är 88,3 procent. Det ger ett Europaindex på 88,3 av 100.

Underlag för Europaindex kräver minst 8 st bedömningskriterier från minst tre olika marknader

Rankinglistor

När vi har index för minst fem olika bilar inom en kategori sammanställer vi en rankinglista. På det sättet blir det klart och tydligt vilken bil som är bäst i en viss klass, enligt Europas experter. 

Europaindex är ett levande material och kommer uppdateras efterhand. Varje bilmodells index, och därmed listorna där en viss bilmodell ingår, kommer förändras vartefter det görs fler tester ute i Europa. Det kommer till exempel sannolikt tillkomma fler tester av Volvo XC60 framöver, vilket då kan ändra modellens betyg och ranking i eventuella listor.

Vi har påbörjat kategorin “medelstora suvar” och har hittills analyserat och sammanställt index för nya Mazda CX-5 och nya Volvo XC60. Efterhand kommer vi påbörja fler kategorier och listor, som “mellanstora kombibilar”, “cabbar” och “stora sedaner” m.m.

*men de används i analyserna av expertutlåtanden

author image

Redaktionen

Kontakta mig
logo nyteknik