Bästa SUV i alla tester - När statistik och fakta säger sitt

Nu är listan här med resultatet från de senaste testerna och med en nya Alfa Romeo Stelvio som ruskar om topplistan.

Det snabbaste växande bilsegmentet de senaste åren är SUV (Sports Utility Vehicle). Detta är inte bara en svensk företeelse, vilket man lätt kan tro eftersom vi är extremt praktiska i vårt val av bilar. Nej, detta är en global utveckling som de flesta biltillverkare fokuserar på och då givetvis tillsammans med den växande efterfrågan på elektrifiering, kombinationen av förbränningsmotorer och elmotorer.

Inom SUV segmentet så hittar vi tre nivåer:

Nivå 1 - Kompakt SUV
Detta segment minskar i takt med att bilarna växer i storlek. Här hittar vi idag bilar som t.ex. Audi Q3, Opel Mokka, Honda C-HR och Mitsubishi ASX. I detta segmentet kommer vi också att hitta Volvo XC40 under 2018.

Nivå 2 - Mellanklass SUV
Det största segmentet med den snabbaste tillväxten finner du i den här listan, mellanklass SUV. En storleksklass som motsvarar en mellanstor kombi som ”gamla” V70 och VW Passat. Helt enkelt en familjebil med högre markfrigång och för det mesta med fyrhjulsdrift.

Nivå 3 - Stora SUV
Det är stora och ofta sjusitsiga SUV som t.ex. Audi Q7, BMW X5, Mercedes GLE, Hyundai Santa Fe osv

På nedan lista har vi har valt att fokusera på de modeller som utgör volymen på den svenska marknaden, modeller som fyller de svenska konsumenternas krav på utrymme och komfort, något som verkar uppskattas mest i storstäderna där majoriteten av Sveriges SUV:ar är registrerade.

Motorjournalister bedömer oftast bilarna från den utgångspunkt som är anpassad till just sin hemmamarknads behov. För att få en övergripande bild har Alla Tjänstebilar gjort en sammanställning av de internationella betygen inklusive krocktesterna utförda av EuroNCAP. Något som skapar det vi kallar "Europaindex" - klicka här så ser ni hur vi räknar ut det.

Alla Tjänstebilar lägger inga egna värderingar på resultatet utan redovisar ett genomsnitt av de tester Europas motorjournalister gjort. Vår övertygelse är att ett genomsnitt av tillgängliga tester kommer ge en mer rättvisande bild än en enskild test.

Nedan hittar du de 10 högst rankade "mellanklassarna" i SUV segmentet enl. Europaindex uppdaterad 25 Augusti 2017

 

Plats 10 - 78,4 poäng
Hyundai Tucson

Ett stort kliv in på Top 10 listan med Hyundai Tucson. Bra bil som fått ett fint mottagande, inte minst i Sverige.

Plats 9 - 79,5 poäng
Alfa Romeo Stelvio

Alfa Romeos nya läckerbit armbågar sig in på topplistan. Enligt många den snyggaste SUV:n i mellanklassen, men går det bara bedöma en bil på utseendet?. Klicka här för analysen.

Plats 8 - 79,6
Mercedes GLC

Med uppdateringen av ännu mer tester under Augusti så tappade GLC en placering. 

Plats 7 - 80,8 poäng
Peugeot 3008

Utnämnd till Årets Bil 2016 och redaktionens favorit. Men statistiken är hård. När fakta från alla tester har samlats in hamnar charmiga Peugeot 3008 på plats 7. Två kliv uppåt på topplistan efter testerna i Augusti.

Plats 6 - 81,5 poäng
BMW X3 

Att gamlingen BMW X3 fortfarande är på topplistan med tanke på ålder förvånade oss alla. Statistiken är tydlig och kvalitet kommer alltid hålla i längden.

Plats 5 - 81,8 poäng
Mazda CX-5

Mazda har med sin nya CX-5 tagit ett rejält kliv uppåt vilket statistiken från Europas biljournalister visar. 

Att nafsa både Audi Q5 och BMW X3 i hälarna visar tydligt att man är på gång. Så här tycker Europas journalister om CX-5

Mazda CX-5

Foto: Håkan Nilsson

Plats 4 - 81,9 poäng
Audi Q5

Vi hade förväntat oss en topp placering med tanke på den nya modellen. Plats nr 4 är klart godkänt för nya Q5an.

Plats 3 - 83,6 poäng
Skoda Kodiaq

Wow, med statistiken från tester i Augusti så hoppar Kodiaq upp på en 3.e plats. Starkt jobbat. För 7,5 basbelopp framstår Kodiaq som det smartaste alternativet. Det är inte bara våra egna motorjournalister som hyllar Skoda Kodiaq.

Plats 2 - 84,5 poäng
Jaguar F-PACE

Vad var det som hände? En riktig bubblare som tagit Europas biljournalister på sängen. Jaguar är just nu den enda mellanklass SUV som på allvar utmanar Volvo XC60 om kungakronan. 

- Vem hade trott det för ett år sedan?

Plats 1 - 85,7 poäng
Nya Volvo XC60

Visst var den gamla modellen bra, men nya XC60 visar verkligen var skåpet ska stå.

Många har läst lovorden om den nya klassledaren och nu är det även statistiskt bevisat. Europas samlade omdömen placerar Volvo XC60 överst i mellanklass segmentet av SUVar - Snyggt jobbat Göteborg!


Några korta reflexioner:

Vi får se hur länge svensken sitter kvar på tronen. I höst kommer bl.a. nya BMW X3 som troligtvis ruskar om på topplistan. Det som överraskade oss är hur tuff konkurrensen i segmentet är och vilket uppryckning som exempelvis Mazda gjort med sin nya CX-5.

Sedan finns placeringar som gjorde oss rejält förvånade. Att Toyota med sin exklusiva kusin Lexus NX skulle hamna så långt ner är inget annat än en kalldusch för världens näst största biltillverkare.

Men den största bomben är nog att Volkswagen Tiguan inte ens kommer med på top 10 listan. Det är en bra SUV som tillhör toppsäljarna i segmentet. Det visar med önskvärd tydlighet hur tuff konkurrensen har blivit.

Listan är en ögonblicksbild med en genomsnittsresultat av antalet tester just NU. När det görs fler tester per modell så kommer även placeringarna förändras. På så sätt är den här listan levande och förändras över tid.

Saknar du bilar på listan så maila till oss på info@allatjanstebilar.se så lägger vi upp fler modeller och tester.


 

author image

Mikael Gullström

Kontakta mig
logo nyteknik