Bästa kombin i alla tester - en överraskning?

Vi svenskar är både praktiska och konservativa när det gäller att välja bil. Och varmast om våra hjärtan ligger praktiska kombibilar.

De senaste åren har mellanklassen av kombibilar exploderat med mängder av alternativ som bjuder på utrymmen och lastförmåga som på allvar kan konkurrera med de stora traditionella kombibilarna som den nu nedlagda Volvo V70 och den populära VW Passat.

Nedan har vi har sammanställt statistiken från 15 olika testkällor, internationella bilmagasin och svenska biltidningar. Det genomsnittliga resultatet av dessa tester bildar det vi kallar Europaindex.

Vår tes är att snittet av ett antal tester kommer närmre sanningen än en enskild test. Så välkommen till ”getingboet” Kombibilar i mellanklass – här nedan hittar du den sammanställda statistiken och svaret på vilken Kombi som just nu anses bäst av alla Europas experter:

 

Plats 10, delad
Audi A4 Avant - 78,1 poäng

Statistiken från 15 olika tester ger A4an en 10.e plats. Vi hade väl ändå förväntat oss mer? Men tuff konkurrens i kombination med hög prisprofil ger utslag på topplistan.

Plats 10, delad
Peugeot 308 SW - 78,1 poäng

Redaktionen gillar verkligen 308an och blev lite besvikna av att Europas experter inte gav den samma erkännande..sacrebleu!

Plats 9
KIA Ceéd - 78,5 poäng

Koreas tar plats på Top 10 listan med sportiga KIA Ceed. 

Plats 8
Volvo V60 - 78,6 poäng

Trots en relativt gammal modell och med begränsat utrymme, så tar V60 en hyfsat bra placering. 

Plats 7
Ford Focus - 79,0 poäng

En ordentlig uppryckning av Ford som med senaste generationen Focus på allvar utmanar på Top 10 listan

Plats 6
Mercedes C-Klass Kombi - 80,1 poäng

Stjärnan tar en förväntad placering på topp listan. Med en mer "plånboksvänlig" prissättning hade den troligtvis legat högre upp.

Plats 5
SEAT Leon Kombi - 80,4 poäng

Den spanska kusinen har lyckats charma och övertyga Europas experter. Statistiken från 15 olika tester talar sitt tydliga språk. Läs Håkans test om värstingen i familjen.

Plats 4 - 80,8 poäng
Skoda Octavia Kombi

Man har verkligen lyckats pressa fram tre mycket bra kusiner ur samma plattform. Nya Octavia inget undantag som tar en mycket bra fjärdeplats.

Plats 3 - 82,5 poäng
Golf Variant

Inte helt överraskande att storebror Golf rankas något högre än sina kusiner. Storsäljaren Golf Variant lyckas frälsa både svenska bilköpare och alla europas bilexperter.

Plats 2 - 83,5 poäng
Opel Astra Sports Tourer

Listans överraskning, trots att det var Årets Bil 2016. När statistiken samlats från 15 olika tester av Europas bilexperter så kommer Opels Astra på en mycket stark andraplats. 

Plats 1 - 86,4 poäng
BMW 3-serie Touring

Vi gratulerar den nya kungen av Kombi mellanklass. En inte helt oväntad placering säger de som testat bilen. Mycket god avvägning av sportig elegans, kvalitet och funktionalitet.


Reflektioner

Att BMW 3-serie Touring skulle placera sig i topp var kanske inte så förvånande, men att Audi A4 Avant hamnar först på en delad 10:e plats, var i det närmaste sensationellt. Men statistiken talar sitt tydliga språk och enl. många av Europas bilexperter så hade man förväntat sig mer.

Mellanklassen för kombibilar är kanske det tuffaste segmentet och ofta är det små detaljer som avgör om bilen ska få ett toppbetyg. Exempelvis så skiljer endast 0,6 poäng mellan plats 6 och 4.

Sverige har flest registrerade kombibilar per capita i Europa så våra kriterier för bedömning kan skilja sig en del från övriga länder eftersom vi värdesätter praktiska lösningar högre än prestanda. 

Som grund till ovan lista ligger snittet från 15 olika tester från tre olika marknader i Europa. När det tillkommer nya bilar och tester så förändras listan.


 

Europaindex 20 juli 2017

author image

Mikael Gullström

Kontakta mig
logo nyteknik