Bästa stor SUV i alla tester - bara tiondelar avgör vinnaren!

En så här tajt kamp om förstaplatsen i sin klass har vi aldrig tidigare sett. En tiondels procent har till slut fått avgöra vem som just nu är bästa bilen bland stora SUV.

Som klassificering "stora SUV" har vi satt att modellen ska ha möjlighet för 7 sittplatser. Klassen är i sig  ingen stor marknad i Sverige. Målgruppen är större familjer som har behov av flera sittplatser, de som gärna färdas högt och komfortabelt eller de som har behov av större markfrigång.

Nedan lista är sammanställd över de vanligaste modellerna på svenska marknaden. Vi har analyserat tester från 22 olika källor. Statistiken baseras på omdömen och tester från bl.a. Top Gear och The Telegraph tillsammans med Expressens Allt om Bilar och Auto-news m.m.

För kriteriet "säkerhet" har vi valt att använda Euro NCAP som bas för vår statistik. En viktig förutsättning är att testerna är gjorda under de senaste två åren vilket innebär att tester äldre än 2015 kommer ej med i våra beräkningar. Genomsnittet skapar det vi kallar Europaindex och  ger en bra översikt över hur marknaden totalt uppfattar bilmodellen.

Just stora SUVar har en längre livscykel än andra modeller där så kallade facelift är vanligare än rena modellbyten. Detta hänger ihop med den lägre produktionsvolymen. På listan nedan hittar vi de flesta modeller som förekommer på den svenska marknaden 2017, flera av dom är nya modeller men några gamlingar finns även med på listan.

Ett undantag är Range Rover som idag är en utpräglad lyxbil med låg försäljning på svenska marknaden. Modellen finns med som en spännande referens till den "ur-SUV" den faktiskt är.

Totalt finns 16 modeller med i listan - och de top 10 bästa modeller är enligt nedan: 

Plats 10 - 75,8 poäng
Nissan X-trail

X-Trail är Nissans storsäljare. Denna 7-sitsiga crossover är företagets mest sålda bil globalt. Inräknat den amerikanska marknaden så var X-Trail 2016 världens mest sålda SUV.

Plats 9 - 76,3 poäng
Mercedes GLE

Mercedes GLE är en premium SUV som tagit över Mercedes tidigare ML-klass. En SUV i toppklass med ordentlig tilltagen prislista.

Plats 8 - 77,7 poäng
Hyundai Grand Santa Fe

Santa Fe i den längre (20 cm) 7-sitsiga versionen är en modell som vår egen redaktion testat med flera positiva utropstecken.

Hyundai Grand Santa Fe

Foto: Håkan Nilsson

Plats 7 - 78,1 poäng
KIA Sorento

Med flera fina designpris i bagaget tar sig KIA Sorento in på en hedrande 7.e placering. Bästa placeringen bland bilarna från den koreanska halvön.

Plats 6 - 78,1 poäng
BMW X5

Den "ansiktslyfta" gamlingen tar sig ändå in på topplistan. Bra kvalitet i grunden gör att den fortfarande står sig. Alla väntar vi med spänning på när BMW ska bekräfta en helt ny modell av X5an.

Plats 5 - 83,6 poäng
Skoda Kodiaq

Vi snackar ordentlig fullträff. En modell som hela Europa tagit till sitt hjärta. Vi själva har testat både de 5 och 7-sits modellerna och ställer oss i kö av lovorden.

Plats 4 - 84,1 poäng
Range Rover

Självaste "ur-modern" till alla SUVar tar sig in på en 4.e plats. Även om den sällan är ett tjänstebilsalternativ så är det en spännande referenspunkt i förhållande till övriga modeller.

Plats 3 - 85,1 poäng
Land Rover Discovery 5

Discovery i senaste modell övertygar många. Ingen förvånas att den ligger i topp,  men pallplats och att den skulle slå storebror Range Rover på fingrarna var det inte många som trodde.

Plats 2 - 86,2 poäng
Audi Q7

Q7 tar andraplatsen med marginal till trean men mycket nära förstaplatsen. En tiondels procent fäller Q7 på upploppet. En fantastisk bil med en kvalitet som lockar många bland de som har råd med dyra tjänstebilar.

Plats 1 - 86,3 poäng
Volvo XC90

Den svenska prestige SUVen knep förstaplatsen med minsta möjliga marginal. En erkänt bra bil med mängder av utmärkelser och drömbilen för många av Sveriges tjänstebilsförare.

Inte lika överlägsen som lillebror XC60 i mellanklassen. Vi får se hur länge Volvo orkar hålla ut, försprånget minskar successivt.

 

 

Europaindex Stora SUV sammanställd Augusti 2017

Reflektioner

På den här listan hittar vi inga stora sensationer. Det är ett relativt förväntat resultat som statistiken visar. Vinnaren Volvo XC90 har mängder av priser och utmärkelser i bagaget och visar höjden av den innovationskraft vi hittar på Hisingen. Audi Q7 närmar sig dock och det var med en tiondels procent vi fick skilja modellerna åt.

Tydligt är att nyare modeller får ett bättre betyg än många av de äldre uppdaterade modellerna (facelift) och det hänger ihop med förbättrad säkerhet, effektivare fyrhjulsdrift, fler och bättre förarstödsystem samt modernare drivlinor som är levererar bättre bränsleekonomi och prestanda. Det ser vi tydligt på modeller som VW Touareg, Jeep Cherokee, Mitsubishi Pajero och Toyota Landcruiser.

Men det finns ett tydligt undantag högt upp på listan: den senaste generationen Range Rover som lanserades hösten 2012. En av anledningarna är att Range Rover räknas som ”ur-modellen” bland stora bekväma SUV och var redan 2012 lite före sin tid. En annan anledning är att den genomgående kvaliteten är bland det bästa som finns att tillgå idag vilket har bidragit till varumärkets position som premium SUV.

En annan iakttagelse är att Nissan X-Trail placerade sig klart före nya Renault Koleos som i princip är samma bil. Anledningen är nog att Koleos är en ny modell och därför var nog förväntningarna något större på den än en kopia av den ”gamla” men uppdaterade X-Trail.

För just tjänstebilsförare så framstår Skoda Kodiaq som det absolut smartaste alternativet. Fantastiskt bra omdömen i förhållande till pris och förmånsvärde borde skapa en lång kö framför Skodas återförsäljare

Notera att listan är statistik baserat på 22 olika källor med tester gjorda 2015-2017 och sammanställda i Aug 2017. När vi adderar fler modeller och tester så kommer listan successivt förändras

author image

Mikael Gullström

Kontakta mig
logo nyteknik