Tommi Mäkinen visade upp Toyotas prestanda­modell Yaris GRMN

Lördagen den 17 februari fick de första svenska ägarna till Toyotas prestanda­modell Yaris GRMN en försmak av sina nya bilar, tillsammans med den legendariske rally­stjärnan Tommi Mäkinen.

Toyota Yaris GRMN tillverkas i en mycket begränsad upplaga om 500 exemplar, varav Sverige tilldelades fem bilar. När de såldes via Toyotas svenska hemsida i slutet av augusti tog det bara drygt två timmar innan alla fem var sålda, det skriver Toyota i ett pressmeddelande.

Lördagen den 17 februari var det dags för de första förväntansfulla ägarna att stifta lite närmare bekantskap med Yaris GRMN och dess ännu mer potenta rallysyskon Yaris WRC. Den tidigare rallystjärnan Tommi Mäkinen, numera stallchef för Toyota Gazoo Racings satsning i rally-VM, var den som tillsammans med representanter från Toyota Sverige träffade de blivande GRMN-ägarna och även överlämnade symboliska nycklar till bilarna.

GRMN-versionen av Yaris har sina rötter i Toyotas rallysatsning. Den är en verklig prestandamodell, med en nästan dubbelt så stark motor – 212 hästkrafter – som vanliga Yaris i sitt kraftfullaste stan­dardutförande. Chassit är också förstärkt med bland annat extra krängningshämmare, differential­broms, uppgraderad hjulupphängning och kraftigare bromsar med fyrkolvsok. Även utseendemässigt anknyter Yaris GRMN starkt till sitt rallysyskon Yaris WRC.

Tommi Mäkinen är stallchef för Toyota Gazoo Racings rallyteam, som tävlar med tre Yaris WRC-bilar i World Rally Championship. Tommi Mäkinen vann själv världsmästerskapet i rally fyra år i följd i slutet av 1990-talet och segrade i 24 av de sammanlagt 139 VM-deltävlingar som han körde under sin tävlingskarriär.

author image

Brand Arena

Kontakta mig
logo nyteknik