Läcker historia återuppstår

Under 60- och 70-talet var Renault Alpine en av de mest vinstrika bilarna på rallyvägarna. Nu har Renault haft den goda smaken att låta market återuppstå i form av den läckra Alpine A110.

Det här var en av mina favoriter på bilsalongen i Genève. Lackad i den traditionella blåa färgen och med tydliga drag från den klassiska Alpine som skickade ut ha-begär till en ung bilälskare i Jämtland på 70-talet. Jag älskade den bilen och känslorna har väckts igen.

En turbomatad 1,8 liters mittmonterad fyra på 249 hk är det kanske inte så upphetsande, men dessa hästkrafter ska flytta en bil som är byggd av lättviktsaluminium och väger endast 1 080 kg. Om vi ska försöka sätta detta i ett jämförelseperspektiv, så motsvarar vikten i förhållande till hästkrafterna detsamma som t.ex. Porsche 718 Cayman S (som har 100 hk mer och väger mer)

Med ett vridmoment på 320 Nm och en 7-växlad dubbelkopplingslåda, sticker Alpine A110 iväg 0-100 km/h på 4,5 sek och har en begränsad toppfart på 250 km/h. För de som inte tycker att detta räcker så finns det planer på en 300 hk version och då får Porsche verkligen se upp.

Inga priser finns tillgängliga, men en vild gissning är att den kommer att hamna någonstans strax över 500 000 kr. Den första batchen produktionsbilar är redan sålda, så räkna inte med att se den i Sverige förrän tidigast nästa år. Tipset är att vara ute i god tid och beställa en, för det är drag efter denna moderna klassiker.

FOTO: Håkan Nilsson

author image

Håkan Nilsson

Kontakta mig
logo nyteknik