BMW väcker liv i 8-serien

1989 presenterade BMW en 12-cylindrig 2 dörrars coupé som fick beteckningen 850i. Nu har BMW presenterat en efterföljare som ska ta upp kampen med Audi R8, Mercedes AMG GT och Porsche 911.

Nu handlar det fortfarande om en konceptbil som man kallar Concept 8-serie och som BMW gärna visar upp, förmodligen för att analysera reaktionerna. Att döma av bilderna är steget inte långt till en produktionsfärdig modell.

Det är en riktigt läcker modell som har starka profildrag från Aston Martin och det är inte illa. I fronten hittar vi BMW:s traditionella njurar av modell större, smala strålkastare av laser-modell (finns redan på i8 och 7-serien). Detaljer av kolfiber i fronten och diffusorn bak, förstärker sportigheten ytterligare.

Att man satsat mycket på att sänka luftmotståndet och öka bilens downforce, märks på de stora öppningarna för luftutsläpp bak och bakom framhjulen. Bakdelen för tankarna till den läckra plug-in hybriden i8, med skillnaden att här finns två stora avgasrör som förmodligen producerar ett massivt ljud.

Även interiört går tankarna till i8 men betydligt mer lyxigt. Här finns två digitala skärmar, instrumentpanelen och infotainmentsystemet. De läderklädda kolfiberstolarna är riktigt läckra. Dessutom finns det ett litet baksäte för de som törs klämma in sig där. Man har inte sparat på lyxiga detaljer, varken exteriört eller interiört och för att vara en konceptbil bjuder den inte på någon fantasidesign.

Vi vet att man lagt ner mycket jobb på att kombinera lyx med optimal sportbilsprestanda. Det snackas om tre olika motorer med turbo – en 3,0 liters sexa, en V8 på 4,4 liter (samma som i M550i?) och en fet V12 på hela 6,6 liter. Om 8-serie Coupé kommer att betyda dödsstöten för 6-serie Coupé, det vet vi inte men det förefaller naturligt.

Tanken är att modellen ska börja säljas under 2018 och jag misstänker att vi får se den på IAA i Frankfurt i slutet av september.

 

FOTO: BMW AG

author image

Håkan Nilsson

Kontakta mig
logo nyteknik