717 vilda hästar

Jänkarna har en djupt rotad förkärlek till stora motorer med mycket kraft, sådant som de flesta svenskar försöker avstå från, så JEEP Grand Cherokee Trackhawk lär inte bli någon större hit… eller?

Steget från ur-Jeepen, Willys och till dagens modeller, är gigantiskt. Toppmodellen från Jeep har hittills varit Grand Cherokee SRT8 med en 6.4 liter HEMI V8 som levererar 475 hk. Inte illa för en bil som ursprungligen var gjord för att ta sig fram i terräng. Men det räcker inte i ett land där bensinen kostar 5 kr/liter. Eftersom Trump-administrationen verkar ha lagt miljöfrågan på is, gäller det att fläska på ordentligt innan det är försent.

Och man behövde inte lång tid på sig att utveckla den nya toppmodellen med obscent mycket kraft eftersom tekniken redan fanns inom koncernen. Man plockade helt enkelt in samma motor som man hittar i Dodge Challenger och Charger Hellcat, en 6,2 liters kompressormatad V8 på vansinniga 717 h

Accelerationen 0-100 km/h ska enligt uppgift ta mindre än 4 sekunder och det är snabbare än Dodge Challenger och Charger Hellcat. Toppfarten är 290 km/h. Varken förbrukningsvärden eller CO2 är angivna, men ärligt talat så lär ingen köpare av den här bjässen bry sig speciellt mycket om det.

Grand Cherokee Trackhawk börjar levereras i USA under hösten och om vi får se någon här i Europa så är det troligtvis privatimporter. Priset är ännu så länge okänt, men torde ligga strax under miljonen. Är du sugen?

 

FOTO: FCA USA

author image

Håkan Nilsson

Kontakta mig
logo nyteknik