Hjärtat i halsen med lilla blå

Foto: Håkan Nilsson

Jag lever efter Pippi Långstrumps devis: ”det här har jag aldrig provat förut, så det går nog säkert jättebra”. Idag fick jag prova på att vara testförare, och självklart blev första bilen ut ett riktigt monster!

400 hk, 540 i vridmoment och 151 cm bakom ratten så får ni en bra bild av vad denna BMW M2 och jag fick uppleva idag. Att inleda med att berätta hur dyr EN av fälgarna är, är ju ett bra sätt att öka självrisken på. Med darrande hand och ett gediget meck med att flytta fram och upp stolen kom jag dock iväg.

Till en början var jag så nervös att stöta i fälgar, bakvagn och nos att jag inte riktigt kunde glädjas åt upplevelsen. Kan ju tillägga att min privata lilla ”skruttibangbang” är en Nissan Almera -01, med kanske en knappa 100 hk, och då överdriver jag säkert också. Men efter några kilometer vågade jag mig på att sätta på musiken. Därefter plockade jag upp min biltokiga bror (som för övrigt inte vart så överraskad som jag hoppats då han tydligen kört denna typ av bil förr) tog ett djupt andetag och rullade iväg.

 

Foto: Håkan Nilsson

Foto: Håkan Nilsson

Ungefär här uppmärksammar jag den underbara nybilsdoften, känslan i sätet och hur liten men behaglig ratten är. Väl ute på motorvägen väljer jag ”sportmode” och trycker ner gasen. Vilken känsla! Som att sväva på moln. (Ja, jag jämför med min stackars Nissan som önskar att den inte blivit tillverkad när jag pressar den ut på påfarterna.) Men jag får vara så här löjligt extasisk eftersom det är min debut som testförare.

Det är ljuvligt hur smidigt den rör sig längs vägen, hur fartblindheten gör sig påmind och all sans och förnuft blandas med nyfikenhet och adrenalin.
Ljudet, som en spinnande jättestor katt, väghållningen och finessen att kunna växla lägen – inte bara comfort och sport, utan även sport plus! För att inte nämna möjligheten att väja automat eller manuell växel – antingen med paddlar eller spak. I senare tester kommer jag nog vara mer kritiskt, nu låter jag nyförälskelsen ta ut sin rätt.

Men för att anmärka på någonting är det ständiga ninja-krånglet man måste bemästra om man är kort. Än mer när det gäller en tvådörrars bil eftersom förardörren är så ofantligt lång. Måste man göra dörrarna längre bara för att utrymmet finns? Ja, ja kanske för att de där bak ska kunna komma ut och in också…

När vi ändå är inne på anmärkning, tänkte jag det kunde vara vettigt att ge Håkan Nilsson lite andrum att skriva några faktamässiga rader också:

"I våras lanserade BMW sin nya "busbil" M2 Coupé. Bara tre månader senare är den slutsåld och jag förstår varför. Detta är nog en av marknadens roligaste bilar att köra. Med 370 hk så är den 71 hk svagare än sin storebror M4 Coupé, men det spelar ingen roll för M2 är snabb. Ruskigt snabb. Med en "overboost" funktion så producerar M-Power Twin Turbo sexan hela 500 nm, vilket skickar iväg bilen 0-100 km/h på 4,3 sekunder! Och ljudet.....

Att den dessutom kostar 236.900 kr mindre i grundpris, gör inte saken sämre. Visst får man göra avkall på lite utrymme och några smarta tekniska detaljer som bara ett fåtal använder, men med samma härliga 7-växlade Drivelogic dubbelkopplingslåda så gör det ingen större skillnad.

Jag dryftar mig att säga att M2 Coupé är en av de allra roligaste bilar jag kört under min karriär. Kompromisslös och brutal när man uppskattar bilkörning. Grundpriset är 509.500 kr och adderar man dubbelkopplingslådan för 36.900 kr, då jädrar......."

 

Foto: BMW

Foto: Håkan Nilsson

Det som långa personer inte kanske tänker på är att när man parkerar bredvid någonting och ska ta sig ut, som kort, kan man ju inte öppna dörren helt. Dessutom är ju sätet någonstans framme vid motorrummet och denna bildörr som är lång som en måndag kräver en smidig och liten kropp för att kunna krångla sig ut. Det går oftast lättare in än ut. Dessutom sitter bältet en halv mil bakom sätet, vilket ger en chans till ofrivillig stretch.

Utöver det har jag bara glass och ballonger att säga om denna underbara blå pärla! En fantastisk bil som inte bara tar dig från A till B, utan gör det med ett fånigt leende på läpparna och kittlande känsla i magen, samt hjärtat i halsgropen.

author image

Sara Gardlenius

Kontakta mig
logo nyteknik